Matolcsy György: „a cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára”

Sajtótájékoztatót hirdetett április 7-ére a jegybank, az előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök által felvázolt gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán. A szokásoktól eltérően személyesen Matolcsy György elnök részvételével zajlott az esemény. 

A kormány elsősorban költségvetési átcsoportosításokkal, bérkiegészítéssel és adminisztratív könnyítésekkel küzd a gazdasági válság ellen, ahogy az Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertetőjéből kiderült. Az akciócsomagban nagy szerepet játszik azonban a jegybank is.

Az online sajtótájékoztatót végignézhetjük itt:

A sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, a jegybanknak meg kell erősítenie az ország pénzügyi helyzetét. A cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára, hangsúlyozta.

A jegybank elnöke öt lépést hangsúlyozott ki a Monetáris Tanács döntései közül.

  • Az első, hogy feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, melynek ezúttal „Hajrá!” lesz az elnevezése. Ezermilliárd forint lesz a kerete, plusz az NHP+ meglévő 500 milliárdos kerete. Az NHP futamidejét 20 évre emelik, és tízmilliárd forintra az elérhető hitelösszeget. A vállalkozások eddig sok különféle célra vettek fel korábban NHP-hitelt. Az NHP Hajrát bármilyen célra fel lehet majd venni. Akár bérfizetésre is. Akár meglévő hitel kiváltására is.
  • Az NHP-ban részt vevő bankoknak 4 százalék hiteltámogatást adnak. Ez a kamattal együtt 6,5 százalékos „nyereséget” jelent. De Matolcsy azt szeretné, ha a bankok versenyeznének, és alacsonyabb kamattal kínálnák. Az intézkedés 2021 júliusáig él. A jegybank a bankoknak kéthetes hitelbírálati időt ír elő – mert most gyorsaságra van szükség.
  • A jegybank „megjavítja” a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. 10 év helyett 20 évre adják, 20 milliárdról 50 milliárdra emelik az egy cégre jutó részt. De a program keretét egyelőre nem emelik, a fele ugyanis még megvan.
  • A jegybank 250 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe.
  • 1500 milliárd forinttal javította a jegybank a bankrendszer likviditását, illetve a tartalékképzési kötelezettség javításával 250 milliárd likviditást hagy a bankrendszerben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök továbbá.

Nagy Márton alelnök a sajtótájékoztatón közölte, eszközvásárlási programokat is indítanak, melyek kapcsán a hozamgörbe laposodhat, miközben a hitel esetében lazítás jöhet. Emellett az egynapos hitel kamatát 0,85 százalékra emelték, így pedig a kamatfolyosó 1,85 százalékra nőtt.

Kandrács Csaba alelnök arról beszélt, hogy a pénzügyi rendszer jó állapotban van. Elmondta továbbá azt is, hogy „minden feltétel adott, hogy a veszélyhelyzet után dinamikusan nőjön a hazai pénzügyi piac, a gazdasági helyzet nyertesei lehetünk”.

A jegybank harmadik alelnöke, Patai Mihály arról beszélt, hogy sikeres volt az azonnali fizetési rendszer bevezetése. 92 százaléka az átutalásoknak 2 másodperc alatt eljutott egyik ügyféltől a másikig. 31 százaléka az átutalásoknak éjszaka zajlott le – tette hozzá.

Forrás: HVG, Origo, MTI

Hirdetés