Nagyívű országos tesztelésbe kezdenek a magyar orvosi egyetemek

Országos tesztelésbe kezdenek május elsején a hazai orvosi egyetemek, köztük a pécsi orvosi kar is. Két hét alatt több mint 17 ezer embert vizsgálnak meg, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián – írja az Index.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írja az Index, május 1-től átfogó szűrővizsgálatba kezd négy magyar, köztük a pécsi orvosi egyetem is. Az egész országra kiterjedő vizsgálatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, a felmérést a Semmelweis Egyetem vezeti.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 ember meghívással vesz részt az ország egész területéről.

A vizsgálatba 14 év feletti embereket vonnak be minden korosztályból.

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, azaz a páciens garat- és orrváladékából vesznek mintát egy pálcával, azt speciális csőbe teszik, majd genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Emellett vért is vesznek mindenkitől, mellyel a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A résztvevőket levélben és telefonon értesítik, május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre – háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg-ambulanciákra és szűrőbuszokba – várják őket.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, azonban általa pontos képet kaphatunk arról, milyen a lakosság érintettsége. A kutatást végzők ezzel tudják segíteni az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében – írja a lap.

A vizsgálatot a járvány alatt legalább két alkalommal ismétlik meg, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra.

Az Index szerint az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mennyi a fertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig, hányan szerezhettek immunitást, illetve hányan lehetnek szinte tünetmentes vírushordozók.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Közben befutott a PTE közleménye a témában:

A pécsi egyetem is részt vesz az országos lakossági koronavírus-szűrésben