Nem tárgyalta Karácsony kérdéseit a Nemzeti Választási Iroda

Várható volt. De Karácsony honlapján lehet csatlakozni a kezdeményezéséhez. 

hirdetés
Uránia Mozi

Miután Orbán Viktor kormányfő július 21-én bejelentette a „gyermekvédelminek” titulált ötkérdéses népszavazást, nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt is kezdeményezett népszavazást, szintén öt kérdéssel.

Karácsony a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak tájékoztatására hivatkozva pénteken délelőtt azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy egyelőre visszadobták az általa kezdeményezett népszavazási kérdéseket – írja a 24.hu. Az indoklás szerint azért nem volt elég egy hét a döntésre, mert magánszemély nyújtotta be a népszavazást, és nem a kormány.

Ugyanakkor honlapján is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.

Ahhoz azonban, hogy ki is lehessen majd írni az országos népszavazást, csak a kérdések elfogadása, illetve 200 ezer érvényes aláírás megszerzése után lesz lehetőség.

Karácsony öt kérdése:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
    Karácsony elmondta, hogy bár nem ért véget az ülés, borítékolható, hogy a kormány által beadott kérdéseket viszont tovább fogja engedni az NVB.

A 24.hu hozzáteszi, hogy az NVB döntése, miszerint parkolópályára teszi Karácsony kezdeményezését, várható volt, miután a Népszavának már nyilatkoztak erről.

Mindeközben a kormány a homofóbbá eltérített pedofiltörvény népszavazási legitimációját szolgáló összes kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.