11 C
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekÖPE sajtóközlemény

ÖPE sajtóközlemény

Az alábbiakban olvashatjuk az Összefogás Pécsért Egyesület sajtóközleményét:

– Tettünk már javaslatot 28, majd 12 és újabb 5 pontban, hogy végre a város elinduljon a fenntartható működés irányába, mert így nem éli meg a költségvetés az őszt – mondta az Összefogás Pécsért sajtótájékoztatóján Kővári János. Az ÖPE elnöke szerint be kell látnia a város vezetésének, hogy nem lehet mindig csak nadrágszíj meghúzásával megoldani a problémákat.

A friss, előterjesztett számokat tekintve az ÖPE úgy látja, sok olyan tétel van a 2019-es költségvetésben, amelyek nem reálisak. Ilyen például a tömegközlekedés finanszírozására tervezett 1,7 milliárd forint, amely tavaly is 2,7 milliárdot vitt el, de a városüzemeltetés több szeletének kiadásait is alultervezték, szerintük.
Kővári János emlékeztetett az ÖPE korábbi javaslatára, amely szerint a városnak egyetlen lehetősége van a menekülésre a jelenlegi gödörből, mégpedig az okosváros program, amelynek keretében végre az elektromos buszok beszerzése, a közvilágítás és az épületek energetikai korszerűsítése lenne a fontos, mert ezek kétmilliárd forintos megtakarítást jelentenének.
A sajtótájékoztatón a szervezet elnöke felháborodásának adott hangot az élményfürdő beruházásával kapcsolatos újabb késlekedéssel kapcsolatban. – Egyszerűen érthetetlen, hogy a korábban már elfogadott szakmai anyagok alapján is javasolt tüskésréti helyszín helyett miért kell újabb kútfúrásokkal kísérletezni a volt bőrgyár területén? A város vezetésének birtokában lévő szakmai tanulmányok szerint is ott kizárólag 28 fokos víz található, amit nagyon drágán lehet csak majd felmelegíteni, miközben ugyanez a tanulmány megjegyzi, a nagykozári területen található víz 49 fokos és elegendő mennyiségben áll rendelkezésre!
Kővári szerint ráadásul most már félő, hogy az erre a beruházásra szánt Modern Városok Program mintegy 25 milliárdja akár el is veszhet. – A miniszterelnök 4 és fél éve jelentette be a  város támogatását és még mindig itt tart a projekt. Ideje lépni!

A fenntartható városüzemeltetéshez a civileket is be kell vonni
Vozár Pál, az ÖPE alelnöke szerint a városi feladatokba sokkal jobban be lehetne vonni a helyi civil szervezeteket. – Nemcsak a közművelődési, hanem minden olyan városszervezési feladatokba érdemes bevonni a civileket, amelyek ismerik az adott városrészben élőket, azok problémáit – mondta Vozár, aki példaként felhozta a közfoglalkoztatásban dolgozók állami támogatásának idei évi csökkentését (már csak 80 százalékos a bértámogatás), amellyel szerinte csak a Biokomnak idén több mint 100 millió forintos plusz kiadása lesz.
Vozár Pál szerint a városrészi civil szervezetek egyfajta multifunkcionális központokként akár részönkormányzati feladatokat is elláthatnának, amellyel nagyban segítenék az ott élők életét, és könnyítenék az önkormányzati feladatok ellátását is.

Az ÖPE volt önkormányzati képviselője végül megemlítette az ÉV Fája verseny fontosságát, amelyen a Havi-hegyi mandulafa jó eséllyel nyerhet, és amellyel – Vozár szerint – egy új közösség alakulhat a városban. – Olyan, amely számára a környezetvédelem és a fenntarthatóság, a természeti értékek védelme alapvető fontosságú, és amely közösség sikeresen pályázhat majd az Európa Zöld Fővárosa címre is, amely a felsorolt javaslatok megvalósulását nagyban előmozdítaná! Ez lehet a fenntartható és élhető város kulcsa!