Orvosa szerint szinte változatlan maradt betegének arca a 3D-s arckoponyaműtét után

Dr. Lujber László és kollégái nemrég rendkívüli műtétet hajtottak végre a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján: nagy, körülbelül 10 centiméteres arckoponya-daganatot műtöttek ki egy középkorú baranyai férfiból, akinek ehhez a fél arcát el kellett távolítani. A mai kor 3D-s technológiájának hála a beteg ennek ellenére tökéletesen fogja tudni használni – szinte semmilyen deformitást nem mutató – arcát és ehhez tartozó testrészeit. Vagyis, nem sérült a látása, tudni fog rágni, beszélni, az orrán keresztül képes lélegezni. Mindez néhány éve még lehetetlen lett volna. Hogy miért, arról a 7 órás operációt vezető egyetemi docens mesélt lapunknak.

hirdetés

Mint azt Lujber László fül-orr-gégész szakorvos lapunknak elmondta, maga a műtét szokványos, kollégáival rengetegszer kell az arcon, az orr és melléküregekben lévő daganatokat eltávolítaniuk, melyekből sajnos rengetegféle van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a legtöbb esetben azzal jár, hogy az arccsontokat is kiműtik részben, a daganatok ugyanis rendszerint ezekből indulnak ki és roncsolják is őket. Hozzátette, a műtétek egy része ma már endoszkóppal történik, a másik része pedig hagyományos, külső műtét. Hogy melyik megoldás alkalmazható, az attól függ, a daganat merre terjed és mekkora méretű, fejtette ki.

– Az arccsontok pótlása viszont rendkívül fontos annak érdekében, hogy a műtét után a beteg életfunkciói – mint a rágás, a légzés, a látás, a szaglás, a beszéd – megmaradjanak, és persze kozmetikailag lényeges, hogy olyan legyen az arca, mint annak előtte, vagy csak kis deformitás látsszon. A szóban forgó eset azért jelentett kihívást, mert a daganat nagysága miatt az egész orrüreget, az arcüreget, a szemfenék egy részét, valamint a szájpadot is el kellett távolítanunk és aztán pótolnunk. Korábban ez lehetetlen lett volna, így műtétileg nem tudtunk volna segíteni a férfin, ma azonban a 3D-nyomtatásnak köszönhetően sikerült – mondta az orvos.

A beteg koponyájának érintett részét a tervezési fázisban műanyagból is kinyomtatták

Pont a felsorolt részek sikeres pótlása teszi tehát igazán különlegessé a nemrégiben végrehajtott – az orvos információi szerint Magyarországon eddig egyedülálló – műtétet. Az arc rekonstrukcióját ugyanis úgy oldották meg, hogy nagy felbontású CT-felvételek alapján kinyomtatták a beteg koponyáját, majd pontosan megtervezték, mely részeket távolítják el, végül a beteg pontos arcszerkezetét tudták 3D-nyomtatott titániummal kiegészíteni.

„Fontos volt, hogy rövid időn belül végrehajtsuk a tervezést és az operációt, hiszen a daganatok folyamatosan nőnek”

– így Lujber László. Hozzátette, külső metszés nélkül, a szájüregen keresztül végezték a beavatkozást, így mivel a lágy arcbőr ép maradt és az arccsontpótlás is jól sikerült, a beteg az operáció után némi vizenyős duzzanaton kívül szinte nem is vett észre változást a saját arcán.

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a megműtött baranyai férfi jól van, jelenleg zajlik a számára tervezett fogimplantátumok gyártása, melyeknek hála a megszokott módon ehet, és újra teljes életet élhet majd. Hozzátette, azt nem tudják, hogy a rák kiújul-e majd, de a pácienst természetesen továbbra is kezelik, amennyiben szükséges.

A titánium implantátumról készült felvételek

Az orvos lapunknak azt is elmondta, kollégáival szeretnék folytatni a 3D-technikával való munkát, folyamatosan fejlődik az orvostudomány és a 3D-nyomtatás, ebbe az irányba is. Úgy vélekedett, a távolabbi jövőben lehetséges lesz akár – a testbe ültetve – működőképes testrészeket is kinyomtatni, vagyis szinte minden beteg szerv és testrész pótolható lesz.

hirdetés

Hirdetés