Egyedülálló beavatkozással „mentették meg” egy daganatos beteg arcát a pécsi klinikán

Világviszonylatban is rendkívüli, újító műtétet hajtottak végre a PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikáján. Egy arckoponya-daganatot műtöttek ki egy középkorú baranyai férfiból, akinek egyébként a fél arcát el kellett távolítani – írja a SzabadPécs.

Az egyedülálló beavatkozást egy orvosi team végezte, dr. Lujber László pécsi egyetemi docens vezetésével, melyhez több területről vontak be szakértőket.

A baranyai férfi egyszer csak észrevette, hogy valami növekszik a szájában. Nem is sejtette, hogy súlyos a helyzet, azt hitte, a fogával van probléma. Hamar kiderült azonban, amikor orvoshoz fordult, hogy koponyából kiinduló, az arckoponyában növekvő rosszindulatú daganata van, ami sürgős műtétre szorul – olvasható a SzabadPécs cikkében.

Mint a lapnak elmondta dr. Lujber László, az ilyen daganat a csontokat és a lágyrészeket is roncsolhatja, sőt a szem, a száj vagy akár az agy felé is terjedhet. Ráadásul a műtétnél nem csak a daganatot kell eltávolítani, hanem a körülötte lévő területeket is, viszont akkor beeshet például a beteg arca, szeme, sőt esetleg el is kell távolítani azt.

Dr. Lujber László vezette az egyedülálló műtétet

A mai technológiával azonban az orvosok már el tudják érni azt, hogy pótolják a szemet tartó részt, vagy akár az agyhártyát is különböző anyagokkal, vagy a szájpadot speciális protézissel.

A mostani beavatkozáshoz tehát CT-felvétel alapján előzetesen bejelölték, hogy mely csontokat és a koponya melyik részét kell eltávolítani, majd ez alapján a beteg teljes koponyáját, arckoponyáját kinyomtatták 3D-s nyomtatóval – írja a SzabadPécs.

A 7 órás operáció során nem csak a daganatot vették ki, hanem gyakorlatilag a beteg fél arcát, az orr egy részét, a fogazatot, a szemet tartó csontokat. Az arcbőrt pedig felhajtották a fejre, majd visszahúzták az operáció után.

Az orvosi team ez után a 3D-s koponyakép, a pontosan lokalizált daganat, valamint az eltávolított részek ismeretében legyártatta a csonthelyettesítőket, hogy az operáció után beültethessék az egyedi protézist.

3D-s nyomtatással készült a fém implantátum

Mint írja a lap, egy győri cég titániumból gyártotta le 3D-s számítógépes precíziós nyomtatással a férfi eltávolítására kijelölt arckoponyacsontjainak darabjait, amiket az orvosok a daganat kioperálása után sikeresen behelyeztek.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Képeink forrása: szabadpecs.hu