Hirdetés

Tanácsokkal, felvilágosítással és ismeretterjesztő kiadványokkal várják a tüdőgondozó orvosai és szakasszisztensei a pécsieket a III. Önkormányzati Egészségnapon. Az eseményen nemcsak az asztmával és allergiával, hanem egyéb tüdőbetegségekkel kapcsolatban is kérdezhetünk.

Magyarországon a lakosság nagyjából 10 százaléka szenved asztmában, míg 5-20 százalék közé tehető azok száma, akik valamilyen allergiával küzdenek. Ahogy Dr. Varga Ágnes, a pécsi tüdőgondozó vezető főorvosa mondta, a számok jól mutatják, népbetegségről beszélünk, ezért is érdemes május 18-i egészségnapon meglátogatni őket. A helyszínen orvos és szakképzett asszisztensek válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

– A kitelepülésen nincs lehetőségünk elvégezni a légzésfunkció-vizsgálatot és a bőrtesztet, de ha szükséges, segítünk abban, hogy időpontot kapjanak rendelőintézetünkbe a hozzánk fordulók – hangsúlyozta a főorvos. – Készülünk szűrőkérdőívvel is, amit bárki kitölthet, aki úgy gondolja, érintett lehet az ilyen jellegű betegségekben.

A rendezvényen nemcsak az asztmával és allergiával, hanem akár a tüdőrákkal, a dohányzásleszokással vagy a COPD-vel – krónikus obstruktív tüdőbetegséggel – kapcsolatos kérdéseinkre is kaphatunk választ. A szakembereket azét is érdemes meglátogatni az egészségnapon, hiszen itt több idő jut az érdeklődőkre, jobban át tudják beszélni a problémákat, és személyre szóló tanácsokat kaphatnak.

Ahogy Varga Ágnestől megtudtuk, erre nagy az igény, a kitelepülésen sokan keresik fel őket különböző problémákkal. Vannak, akikben bizonyos tüneteket tapasztalva felmerül, hogy allergiások lehetnek, nekik segítenek abban, milyen betegutakat érdemes követni, hova fordulhatnak, hogy minél hamarabb kezelést kapjanak. Érkeznek olyanok, akiknek, bár az asztmás vagy allergiás betegségét kezelik, vannak olyan kérdéseik, amelyeket az orvosi konzultáción nem tudtak feltenni. A főorvos azt is elárulta, sokan a terápiáról és a gyógyszerszedésről érdeklődnek, mások pedig a családtagokkal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.

A III. Önkormányzati Egészségnapon a tanácsadás mellett ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehetünk, valamint megmérhetjük a vércukorszintünket, a koleszterinünket és vérnyomásunkat. Kitelepülnek a városi cégek is, hogy bemutassák saját szerepüket az egészség és a környezet védelme terén.

Hirdetés