Hirdetés

A vásárcsarnok keleti – a felüljáró felőli – részében találhatók az erdei gombaárusító asztalok, ahol szezonban és főleg a gombáknak kedvező melegebb és csapadékos időjárás után fajban gazdag, színes választékkal várják vásárlóikat a gombaárusok. A vásárcsarnokban árusított erdei gombák szakellenőr által bevizsgált ehető gombák. Ha magunk szeretnénk gyűjteni, akkor május 1-től már vasárnap is vihetjük ellenőrzésre a gombákat. A lakosság számára a gombavizsgálat ingyenes.

A gombavizsgálat alapvető célja a mérgező és nem mérgező gombák szétválasztása a gombaszakellenőr által a vadon termett erdei gombák gyűjtése után, de az emberi fogyasztásra történő felhasználás előtt. Aki nem vizsgázott gombaszakértő, annak a leszedett gombából ételt készíteni rendkívül életveszélyes a gombák ellenőriztetése nélkül.

Ha magunk szeretjük szedni a gombákat, akkor jó tudni, hogy az étkezési célra gyűjtött gombát minden esetben be kell vizsgáltatni szakellenőrrel. Pécsett a lakossági gombavizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban (7622 Pécs, Zólyom utca 4.) egész évben elérhető a szolgáltatás. Hétfőtől- szombatig 5:00 és 13:00 óra között, a gombszezonban – május 1. és november 27. között – pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tapasztalt szakellenőrei szezonban a hét utolsó napján délután 17:00 – 19:00 óra között is ellenőrzik a lakosság által bevitt gombákat.

Magyarország dél-nyugati régiójában csak a Pécsi Vásárcsarnokban biztosított az állandó gombavizsgálat, így Baranya vármegyén kívül a szomszédos vármegyéket is kiszolgálja.

Tippek és tanácsok a gombák szedéséhez:

  • A gombákat célszerű kosárba gyűjteni, fajonként elkülönítve papír- vagy textil zacskóba, a gyűjtés helyszínén megtisztítva az avartól és földtől, továbbá a fajmeghatározás könnyítése érdekében javasolt fajonként egy-egy példányt eredeti állapotban, a többitől elkülönítve.
  • A számunka ismeretlen gombafajokból ne gyűjtsünk nagy mennyiséget, mert mérgező lehet, először csak mintát vigyünk a szakellenőrhöz bevizsgálásra.
  • Magyarországon törvény szabályozza, hogy az állami erdőkből magáncélra személyenként 2 kilogramm erdei gomba gyűjthető.
  • Tilos gombát gyűjteni szennyezett területről, forgalmas utak mentén, mezőgazdasági művelés alatt álló területről vagy kertekből, ahol műtrágyát, különböző gyomirtószereket, permetszereket használnak.

vásárcsarnok honlapján, a Gombavizsgálat menüpontban folyamatosan elérhetők a friss információk és az ÉVES GOMBANAPTÁR.

Hirdetés