„Pécs atmoszférája nagyon tetszik, a Zsolnay Fényfesztivál igazán inspiráló, csak így tovább!”

Martin Pošta cseh digitális művészeti producer és művészeti vezető, a világhírű prágai Signal Fényfesztivál alapító-igazgatója és kurátora. És nem mellesleg ő volt az idei Zsolnay Fényfesztivál Light Art fényfestőverseny zsűrijének elnöke. A szakember jó élményekkel távozott Pécsről és rendkívül pozitív véleménnyel van a várost és a rendezvényt illetően is. Mindezt lapunkkal meg is osztotta. 

Csupán néhány napja, október 17-én ért véget a népszerű prágai esemény, emiatt nem tudtunk előbbi időpontot egyeztetni az egyébként is elfoglalt Martin Poštával. Így most, néhány héttel a Zsolnay Fényfesztivál után kértük ki a véleményét első pécsi tartózkodása, és természetesen a rendezvény kapcsán.

Mint mondta, habár a viszonylag sűrű program miatt nem látott mindent Pécsből – főként a művészet iránt érdeklődik – nagyon tetszett neki a város: az építészet, a Zsolnay-negyed, az atmoszféra. Úgy fogalmazott, szerinte mindenképp érdemes lesz még visszatérnie, hisz annyi mindent érdemes még felfedezni és a Zsolnay Fényfesztivált is szívesen újra átélné.

– Pozitív meglepetés volt számomra a fesztivál közreműködőinek profizmusa, és habár néhány magyar, digitális művészettel foglalkozó szakemberről már hallottam, de most sok fiatal, számomra eddig ismeretlen ember munkáját is megnézhettem.

Tervezem, hogy a jövő évi Signal Fényfesztiválra is meghívom majd néhányukat

– mondta Martin Pošta.

Arról is beszélt, hogy a kiállításokat illetően fókuszba helyezték a magyar alkotókat, ami számára remek lehetőséget adott az itteni szakmai felfedezésre. Hangsúlyozta, hogy a versenyben megfelelő volt az egyensúly a helyi és külföldi résztvevők száma között.

A jövőre tekintve azt a tippet adta a Zsolnay Fényfesztivál szervezőinek, hogy ne akarjanak túl nagyra nőni: mint mondta, saját rendezvénye kapcsán azt tapasztalja, hogy annyi a látogató – ami természetesen nagyon elismerő is –, hogy a túl nagy tömeg miatt néha kevésbé élvezhetők a finom művészi részletek. Úgy fogalmazott, nehéz elérni a kellő intimitást, amit egy-egy alkotás maximum néhány emberrel közösen való megtekintése ad, ha rengeteg az érdeklődő az adott teremben. Hozzátette, annak természetesen nagyon örül, hogy ennyi embert megmozgat a digitális művészet.

– Összefoglalva, nagyon színvonalas fesztivált szerveztek a pécsiek, csak így tovább! Jó volt látni a magyar alkotók remekül működő közösségét is és azt, hogy a digitális művészet területén mozgók mind összegyűltek erre az eseményre.

Nagyra értékeltem a nappali fényben is megtekinthető installációkat, ez olyannyira inspiráló, hogy valószínűleg a saját fesztiválunkban is ellopjuk majd az ötletet

– mondta végezetül nevetve.