A Terrán legújabb pécsi gyára 20 embernek ad munkalehetőséget.

Szeptember 21-én üzembe helyezték Pécsett a több mint 100 éves Terrán építőipari nagyvállalat napelemes tetőcserepet előállító gyárát. A cég sajtóközleménye szerint az otthonuk korszerűsítését tervező családok „kívánságlistájának” első helyén sok esetben a tető felújítása áll, és egyre többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. A Terrán erre a megnövekedett piaci igényre reagálva indította el új pécsi gyárát, aminek átadóján Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett. A vállalat közleménye így idézi:

„A magyar építőipar a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazat, júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban. A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a hatékonyságot növelő beruházásoknak, ezért a kormány támogatja a megújuló energia és a zöld megoldások elterjedését. A Terrán eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett.”

Varga Mihály

Az MTI tudósítása alapján a magyar gazdaság Varga Mihály szerint mára ledolgozta azt a veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány okozott: az első fél évben 7,6 százalékkal, míg a második negyedévben közel 18 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, így vissza tudták építeni a kényszerű zárás miatt megszűnt munkahelyeket, sőt újakat hoztak létre – írják.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő is ott volt az eseményen, nyilván meg is szólalt, az MTI szövege szerint kiemelte, hogy a Terrán „töretlen és folyamatos fejlődése, az új technológiák iránti hozzáállása jól illeszkedik a Pécs újraiparosítását szolgáló célkitűzések közé”. Majd felidézte, hogy az elmúlt években számos munkahelyteremtő beruházás valósult meg a városban és környékén.

Sem az MTI, sem pedig a Terrán közleménye nem említi ugyanakkor, hogy Hoppál Péter rútul szétpolitizálta a gyáravató eseményt. A Szabad Pécs beszámolójából kiderül, hogy Hoppál többek között arról beszélt, hogy Orbán Viktor 2015-ben fejlődési pályára állította Pécset, a város pedig 2018-ban “elindult a fenntartható városok irányába”, ez a fejlődés azonban az új városvezetés ideje alatt megakadt. Végezetül pedig a többezres Pécs Pride-felvonulást az új városvezetés “legfőbb termékének” nevezte.

A pécsi gyár

Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, hogy a Terrán új beruházásával már három magyarországi és két határon túl működő gyárban állítják elő a cég termékeit, míg a napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek.

Mint írják, a termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel.

A cég legújabb, 725 millió forintból épült pécsi gyára 20 új embernek ad munkalehetőséget, ami a jövőben akár triplájára is növekedhet a külföldi értékesítések fényében.

Az eseményre Péterffy Attila polgármestert is meghívták, ugyanakkor ő a közel 40 napirendi pontos közgyűlést vezette le az avatóval egy időben.

Hirdetés