Pécsiek, akik akkor segítenek, ha nagy a baj – I. rész

Pécsett azt tapasztalták a városi önkormányzat képviselői, hogy a járvány miatt akár olyanok is valamilyen szociális ellátásra szorultak, akik alapesetben talán nem is kerültek volna nehéz helyzetbe. Mivel sokan nincsenek tisztában azzal, mivel foglalkoznak ezek az intézmények, lapunk egy cikksorozat keretében mutatja be fontos tevékenységeiket, illetve azt is, miként és milyen problémákkal fordulhatnak hozzájuk a bajbajutottak. 

hirdetés
Uránia Mozi

A sorozat első részében az érkező hideg idő miatt különösen aktuális hajléktalanellátást vesszük górcső alá.

– Sajnos általában kevés figyelmet kap a szociális szektor, mind a lakosság, mind a politika részéről. Ki kell emelnem, hogy ennek ellenére a pécsi ellátórendszer szakemberei eddig is remekül végezték feladataikat évtizedek óta, így nagyon hálásak vagyunk nekik. Nagy örömömre most pedig a városvezetés és a szociális szférában dolgozó szervezetek között elindult az a párbeszéd is, ami korábban hiányzott – fejtette ki Nyőgéri Lajos, a területért felelős alpolgármester.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A szervezet szerteágazó tevékenységéhez tartozik rengeteg minden: a szociális főzőkonyha működtetésétől kezdve, az ingyenesen kölcsönözhető orvosi segédeszközök kiadásán és a fogyatékossággal élők nappali foglalkoztatásán át, egészen a hajléktalanellátásig.

– Hajléktalanellátást és a járóbeteg-szakrendelést több mint 25 éve működtetünk Pécsett. Eleinte csak önkéntesekkel dolgoztunk, majd intézményesült keretek között folytattuk a munkát. A 90-es évek közepén hoztuk létre a hajléktalanok nappali melegedőjét, ami azóta is működik, napi szinten 60, de különösen nehéz időszakokban akár 120 ember ellátását is meg tudjuk itt oldani. Emellett minden évben, a novembertől áprilisig tartó úgynevezett krízisidőszakban nyitva áll a rászorulók számára a 20 férőhelyes éjjeli menedékhelyünk. Az intézményekben nem csak a szállás, de az étkezés, a fürdés, a ruhamosás is megoldottak például. Fontos tudni, hogy preventív jellegű is a tevékenységünk, hiszen olyan emberek is használhatják a szolgáltatásokat, akik ugyan nem otthontalanok, de nehéz körülmények között élnek – mondta el Jónás Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője.

Elmondta, szálláshelyeik kihasználtsága szinte folyamatos, a koronavírustól függetlenül is – persze szigorú járványügyi szabályozás mellett – végig nyitva tartották intézményeiket az első és a második vírushullámban is, ahogy ezt a jogszabály is előírta. Mint mondta, szerencsére mindeddig elkerülte klienseiket a betegség.

Azt az ellátóban nem érzékelték a szakember szerint, hogy kifejezetten a COVID-19 miatt többen kerültek volna utcára.

Jónás Gergely szerint a második vírushullámban már felkészültebbek voltak a szociális ellátók 

A szakember elmondta azt is: általában a szakma azt látja hogy aki eltöltött egy telet az utcán, az sajnos az esetek nagy százalékában már kisebb eséllyel tud visszailleszkedni a
társadalomba. Habár Pécsett a hajléktalan reintegrációs programok szervezése elsősorban nem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladata, vannak pozitív példák is, mikor valakit sikerül visszaintegrálniuk a munkaerőpiacra, segíteni a lakhatási viszonya helyreállításában. Ezekre vonatkozó tevékenységei azonban Pécsett inkább a Támasz Alapítványnak vannak – tette hozzá Jónás Gergely.

Hangsúlyozta továbbá, hogy bárki igénybe veheti azt a 13 féle szakrendelést, melyeket a szeretetszolgálat önkéntes orvosokon keresztül biztosít, de persze hangsúlyos itt is a hajléktalanok segítése.

Hogyan kérhetünk segítséget? A Janus Pannonius utca 6. szám alatt működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátása, a melegedő és a szálló is itt található. Aki bármely korábban leírt szolgáltatásra rászorul, az itt jelentkezhet személyesen. Emellett persze a honlapon megjelölt elérhetőségeken keresztül, vagy a diszpécserszolgálatnál a 06-72/336-558 telefonszámon is lehet érdeklődni. Amennyiben valakiről kiderül, hogy más jellegű ellátásra van szüksége, annak is tudnak segíteni abban, hogy megtalálja a megfelelő intézményt.

Támasz Alapítvány

Mint azt lapunknak Fonyó József integrált intézményvezető elmondta, az integrált intézmény központján kívül 5 telephelyen nyújt többféle szolgáltatást az alapítvány. A központ a Dugonics utca 26. szám alatt álló centrum, melyben a folyamatosan üzemelő nappali melegedő, egy novembertől áprilisig elérhető időszakos férőhely, valamint a 9-13 óra között rendelő hajléktalanok háziorvosa is helyet kaptak.

Kiemelte, a legfontosabbak közé tartoznak a szállásadáson kívül azok az életvitelszerűen
utcán élők számára nyújtott szolgáltatásaik, melyekkel támogatják őket olyan mindennapi
dolgokban, amiket nem tudnak másképp megoldani: például a mosási és fürdési lehetőség, az élősködők által fertőzött személyek és környezetük fertőtlenítése, az iratpótlás, a segély- és tb-jogosultságkérelmek beadásának segítése, de ide tartozik lakcím híján a postacím biztosítása is az alapítványon keresztül. Abban is segítenek a klienseknek, hogy azok albérletet vagy munkát tudjanak találni. Sőt, az alapítványnak még saját, jól működő
közmunkaprogramja is van.

Mint elhangzott, Nem láttak arra vonatkozó jeleket, hogy több lenne a hajléktalan a járvány kitörése óta.

– A járvány első hullámában karanténintézkedéseket vezettünk be, de azóta kissé változott a helyzet. Akkor voltak olyan, általunk ismert hajléktalanok, akik inkább kértek lakhatási lehetőséget ismerősnél vagy rokonnál, mint hogy folyamatosan, ki- és bejárás nélkül a szállásainkon kelljen tartózkodniuk. Most egy-egy negatív gyorstesztre és PCR-tesztre van szükség ahhoz, hogy valaki megszállhasson nálunk, és el is hagyhatják a menedékhelyet. Persze nagyon odafigyelünk, a kollégáinkat is folyamatosan teszteljük, nehogy bekerüljön a fertőzés – mondta Fonyó József. Hozzátette, voltak persze fertőzések, de szerencsére csak kevesen.

Fonyó József

Hol kérhetünk segítséget? Alapvetően a Dugonics utcai nappali centrumban várják azt,
akinek lakhatási problémái vannak. Innen lehet továbblépni az átmeneti szállóra, esetleg
támogatott lakhatásba. Természetesen, azok a személyek, akik számára az éjszakai szállás
okoz problémát azonnal felkereshetik személyesen a Gomba utcában található férfi éjjeli
menedékhelyet és a Zsolnay út 105 szám alatt található női éjjeli menedékhelyünket. A Rét
utca 4/1. szám alatt 24 órás orvosi ügyeletet biztosítanak hajléktalanok számára, itt segítséget kérhet, akinek nem sürgős kórházi ellátásra van szüksége. Az év minden napján működik 24 órában az ülőbetegszállító is, mely az ellátásban lévő, beteg hajléktalanok kórházba és szakrendelésre való ki- és beszállítását hivatott végezni. Az egészségügyi ellátáshoz tartozik továbbá, hogy a Gomba utcai menedékhelyen van egy 23 férőhelyes betegszoba, ahol egész napos nővéri felügyelet alatt állnak a kliensek. Az Edison utcai átmeneti szállón összesen 14,súlyos betegségben szenvedő embert tudnak elhelyezni. Heti 4 órában addiktológiai és pszichológiai gondokkal foglalkozó szakember is rendelkezésre áll.

– A szolgáltatásokkal szemben idegenkedők, akik inkább egy nem lakás céljára szolgáló
ingatlanban töltik mindennapjaikat, az utcai szociális szolgálatunktól kaphatnak segítséget. Kollégáink a november 1-e és március 31-e közötti időszakban a nap 24 órájában elérhetők. Ilyenkor működik az úgynevezett krízisautó-szolgáltatás, amelyet a dél-dunántúli regionális diszpécserszolgálatunkon keresztül lehet elérni a 72/233-169 és a 20/975-2385 számokon, ha valaki bajban lévő, meleg helyre vágyó hajléktalannak szeretne segítséget nyújtani. Egyébként az utcai szolgálataink minden este több mint 60 helyszínen, több mint száz személyt keresnek fel, hogy a hogylétükről érdeklődjenek és teát valamint takarót visznek számukra igény szerint. Ezen kívül természetesen mindig felajánlják számukra szállásnyújtó szolgáltatásainkat is – mondta végül Fonyó József.

Kiemelt képünk illusztráció.