Komoly mínuszok jönnek a hétvégén, de a pécsi hajléktalanoknak lesz hol melegedniük

A pécsi hajléktalanellátó-szolgálatok és intézmények felkészültek a hétvégén várható extrém hideg időjárásra, városszerte fokozottan, éjjel-nappal figyelik a komoly mínuszok által veszélyeztetett hajléktalanokat. De mit tehetünk mi az érdekükben?

hirdetés

Nagyon komoly hideg érkezik az országba a hétvégén, több meteorológiai oldal is arra figyelmeztetett, hogy már szombaton is mindenütt erős faggyal indulat a nap, ugyanakkor a leghidegebb vasárnap lesz, ekkor keményebb fagyra is készülhetünk:

néhol akár mínusz 18-20 fok is lehet.

A fagy egyébként napközben is kitarthat a hétvégén, a maximumok nem egy helyen mínusz 5 fok alatt maradhatnak. Ilyen szokatlanul cudar hideg időben a megszokottnál is jogosabb és fontosabb a kérdés: mi lesz a hajléktalanokkal? Van elég férőhely számukra a pécsi hajléktalanellátó-intézményekben, felkészültek a helyzetre? Illetve, mit kell, mit lehet tenni, ha segíteni akarunk a fagyban is az utcán élő embereken? Kérdéseinkkel megkerestük a Támasz Alapítványt és Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi intézményét is.

Mi lesz velük a hidegben?

Fonyó József, a Támasz Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, hogy a tavaly november elsején kezdődött és április végéig tartó téli krízisidőszakban az alapítvány utcai szociális szolgálata és „krízisautójuk” 24 órában jelen van Pécsett (és vonzáskörzetében), munkatársaik folyamatosan figyelik azokat a frekventált utcai helyszíneket és az ott életvitelszerűen élő hajléktalanokat, akiknek szüksége lehet segítségre a közelgő fagyban.

– Most, hogy jön a hétvégi hideg, fokozottan figyelünk azokra a helyekre, területekre, ahol nagyobb veszélynek vannak kitéve az ellátottak, és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy vegyék igénybe segítségünket, szolgáltatásainkat, mert a fagyos időt sokkal könnyebben tudják átvészelni egy fűtött, meleg intézményben, mint kint a hidegben – mondta.

Az természetesen mindenkinek a saját döntése és felelőssége, hogy elfogadja-e a segítséget – hangsúlyozta. Aki igen, annak lesz hol melegednie és aludnia a Támasz Alapítvány intézményeiben.

Hozzátette, hogy tudni kell: azok, akik életvitelszerűen az utcán élnek, ismernek olyan technikákat, amikkel túl lehet élni a hideg időjárást. Azoknak a frissen hajléktalanná vált embereknek jelent ez nagyobb problémát, akiknek nincsenek még meg az ilyen és ehhez hasonló, megfelelő tapasztalataik – emelte ki. Ugyanakkor – mint mondta – nem csak az utcán élők vannak veszélyben ilyen időben, hanem azok is, akiknek otthonában nem megoldott a fűtés, például nincs kellő mennyiségű tüzelőjük.

– Ez a legveszélyeztetettebb réteg, mert ők tényleg nincsenek felkészülve arra, hogy miként tudnak védekezni a nagyobb hideg ellen, ráadásul ők nincsenek szem előtt sem. A tapasztalatok és a statisztikák szerint is sokkal többen hűlnek ki olyan helyeken, ahol azt feltételeznénk, hogy van fűtés. Ez akár lehet egy társasházban, akár a szomszédunkban is, ezért figyelnünk kell a közelünkben élőkre is ilyenkor. Ezért kérünk minden segíteni szándékozót, hogy amennyiben ismer ilyen segítségre szoruló, magányos, idős embert, jelezze alapítványunk felé – fogalmazott Fonyó József.

Vannak, akik át tudják vészelni a hideget, és vannak, akik segítségre szorulnak

Kérdésükre elmondta, ha valaki a hétvégén – vagy bármikor – lát olyan hajléktalant, aki segítségre szorulhat, az hívja a Támasz Alapítvány diszpécser-szolgálatának alábbi telefonszámait:

+36 72/233-169
+36 20/975-2385

Jónás Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője elmondta, hogy a Janus Pannonius utcában található 20 fős krízisszállójuk a krízisidőszakban végig nyitva van, itt 24 órában el tudják látni a segítségre szorultakat. Aki fázik, az itt kaphat meleg teát, hideg élelmet, takarót, nem küldenek el senkit. Ha a szállójuk – amellett pedig a Támasz Alapítvány intézménye és az egyházmegye által fenntartott Remény Háza is – megtelik, akkor sincs baj, meg tudnak nyitni egy újabb épületrészt, ahol az extrém hideg elmúlásáig tudják elszállásolni az embereket.

– Ugyanazzal a kapacitással, ugyanazzal az intenzitással, ugyanúgy végezzük ezt a munkát, mintha nem lenne járványidőszak, hiszen a hajléktalanellátást folyamatosan működtetni kell – mondta.

Jónás Gergely a fentiekben elhangzottakat megerősítve kiemelte, hogy aki kihűlés fenyegette hajléktalant lát az utcákon, az elsőként a Támasz Alapítvány diszpécserszolgálatát hívja. Ha valamiét nem tudja felhívni a diszpécserszolgálatot, akkor hívja a közterület-felügyeletet vagy a rendőrséget – tette hozzá.

Nyőgéri Lajos, Pécs szociális, népjóléti és lakásgazdálkodásért felelős alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy a városban működő hajléktalanellátó-rendszer intézményei mögött hosszú évek tapasztalata van, mindig, minden helyzetre fel vannak készülve, így a közelgő fagyos időre is.

– Egy dolgot tudnék mindehhez hozzáfűzni, ami inkább a pécsieknek szól. Kérem, hogy ne menjenek el az utcán egy hidegben alvó, esetleg beteg, rosszul lévő, segítségre szoruló hajléktalan mellett. Jelezzék az ilyesmit minden esetben a hajléktalanellátással foglalkozó, munkájukat eddig is és most is jól végző szervezeteknek – mondta az alpolgármester.

Fontos elérhetőségek:

Támasz Alapítvány:
Diszpécserszolgálat: +36 72/233-169, +36 20/975-2385

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Regionális Központ:
Cím: Janus Pannonius u. 6.
Telefonszám: +36 72/336-558

Remény Háza:
Cím: Tüskésréti u. 8.
Telefonszám: +36 72/228-476