Publicus: a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatottsága már országosan mérhető

Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt elutasítottsága a legalacsonyabb

A Publicus intézet, a Népszava megbízásából készített legfrissebb, pártreferenciát mérő kutatása szerint továbbra is a DK a legerősebb ellenzéki párt.

A Pulicus kutatása ezúttal pártokra bontva, külön-külön mérte azt, hogy mekkora támogatottsággal rendelkeznek a magyar politikai élet csoportosulásai.

Ami nem meglepő, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP pártszövetség rendelkezik a legtöbb szavazóval. A teljes népesség körében 29 százalékon állnak a kormánypártok, míg a biztos szavazó pártválasztók 44 százaléka adná oda voksát nekik.

Az ellenzéki térfélen sem történt eget rengető változás a legutóbbi mérés óta. Továbbra is a DK a legerősebb szereplő, a teljes népesség körében 11 százalékkal. Az MSZP-Párbeszéd 7, a Jobbik 5 százalékkal követi. A Momentum 4 százalékon áll, az LMP-t pedig a felmérés alapján a teljes népesség 1 százaléka támogatja.

Bár Márk-Zay Péter politikai mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom hivatalosan nem párt, a Pulicus mégis megkérdezte arról a válaszadókat, hogy ha az lenne, ki szavazna rá. Ez alapján az MMM ereje már nagyjából a Momentuméhoz mérhető, hiszen 4 százalékpontot ért el a közvélemény-kutatáson.

A pártreferenciák mérésénél azt is vizsgálták, hogy hány olyan ellenzéki szavazó van, aki egy-egy pártot külön nem támogatna ugyan, de egy közös ellenzéki listára leadná a szavazatát, és elég jelentős, 6 százaléknyi válaszadó nyilatkozott így.

A bizonytalanok aránya továbbra is igen magas, a teljes népesség 31 százaléka nem tudott dönteni.

A Pblicus a Népszava megbízásából október 2-4. között, 1004  fő telefonos megkérdezésével készítette országos reprezentatív kutatását.