Robogókat kaptak a polgárőrök

Harminc segédmotor-kerékpárt vásárolt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Országos Balesetmegelőzési Bizottságon keresztül az Országos Polgárőr Szövetség részére (OPSZ); a járművek átadására pénteken került sor Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában.

Papp Károly, az ORFK vezetője ez alkalommal hangsúlyozta, hogy Magyarország közbiztonsága kiegyensúlyozott és ez a rendőrség és a polgárőrség együttműködésének is köszönhető.

Emlékeztetett arra, hogy az ORFK már az elmúlt évben is 50 millió forinttal támogatta az OPSZ közterületi szolgálatteljesítését.

Az ORFK és az OBB ebben az évben is hasonló értékben vásárol eszközöket az OPSZ számára. Ennek a folyamatnak az állomása a motorkerékpárok átadása, és a tervek szerint az aktuális közbeszerzési eljárás végeredményét követően, néhány hónap múlva újabb járműveket kapnak a polgárőrök – fűzte hozzá.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárok, elsősorban a közterületek rendje nyomán ítélik meg az ország közbiztonságát.

Az, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a rendőrség és a polgárőrség közös ellenőrzéseinek is köszönhető – mondta a főkapitány.

Túrós András, az OPSZ elnöke azt mondta, hogy a polgárőrség a rendőrség civil szervezete. Ez azt jelenti, hogy csak azok a polgárőr egyesületek tevékenykedhetnek, amelyek együttműködési megállapodást kötnek a rendőrséggel, a rendőrség pedig segíti a polgárőrök felkészítését.

Közlése szerint a polgárőrség és a rendőrség harmonikus kapcsolata nagyban hozzájárul a polgárőrség fejlődéséhez. Példaként említette, hogy az elmúlt évben 400 kerékpárt kaptak az ORFK-tól.

Ugyan egyelőre csupán 15 polgárőr egyesület vehette át a közterületi járőrszolgálatot segítő motorokat, ám reményei szerint 1-2 év múlva már mind a 2 ezer polgárőrség rendelkezik majd hasonló járművekkel – mondta Túrós András.