Sok ezren tüntettek az SZFE szabadságáért, két pécsi is felszólalt

Hatalmas tömeg tüntetett tegnap Budapesten az SZFE szabadságáért - Fotó: Mérce Facebook

Vilmos Noémi, az SZFE végzős hallgatója, a pécsi Bánk bán rendezője, és Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a PDSZ ügyvivője is felszólalt a pénteki budapesti tüntetésen.

Péntekre demonstrációt szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói is a Műegyetem rakparton. A Telex tudósítása szerint a délután négy órára meghirdetett eseményen már az indulás előtt is több ezren gyűltek össze, később folyamatosan érkeztek az emberek.

Pár perccel háromnegyed öt előtt indult el a tömeg. A Műegyetem rakpartról a Szabadság hídon át egészen az Urániáig sétáltak. Útközben megálltak a Március 15-e téren, és fáklyákat gyújtottak. 18 órakor az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók megemlékezése várta a menetet. Itt hangzottak el a beszédek.

A Telex tudósítása szerint az első felszólaló a pécsi Vilmos Noémi, az SZFE végzős hallgatója volt, ő rendezi a Pécsi Nemzeti Színházban a Bánk bánt, aminek nemrég volt a bemutatója. Ha Orbán meghallja a tömeg hangját, akkor elindulhat a párbeszéd, ha azonban nem, akkor „nagy hiba volt bölcsődéből az iskolákig minden október 23-án és március 15-én minden magyar fejébe vésni, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges – mondta Vilmos Noémi.

„Egy hajóban, ugyanazzal a széllel szemben hajózunk” – mondta Nagy Erzsébet pécsi tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője a Telex szerint.

„Ennek a rendszernek jogfosztott rabszolga munkavállalókra és feltétel nélküli hívekre van szüksége, nem pedig kiművelt emberfőkre”

– mondta a pedagógus.

„Az SZFÉ-n nem ezredesekkel, hanem az autonómia helyreállításával kellene rendezni a viszonyokat. Nincs szabad ország, szabad oktatás nélkül” – tette hozzá.

A beszédek után Horváth Aladár és a FreeRoma Group eljátszotta és a tömeggel együtt elénekelte a Titkos egyetemet, ami óriási tapsot kapott – írja a Telex.

Kollégánk a helyszínen volt és fotózott:

hirdetés

Hirdetés