Július 12-ig van lehetőség módosítani a felsőoktatási felvételi jelentkezési sorrenden, melyet alaposan meg kell fontolni az egyes intézmények által kínált lehetőségek fényében. Azok például, akik első helyen jelölik meg a pécsi orvoskar vagy a pécsi gyógyszerészkar bármely szakját, akár 150 ezer forintos rektori ösztöndíjban, illetve térítésmentes kollégiumi elhelyezésben is részesülhetnek.

hirdetés
Uránia Mozi

Rekordsokan készülnek idén a felsőoktatásba: 126 ezernél jelezték továbbtanulási szándékukat a februári határidőig, 27 ezerrel többen, mint 2022-ben.

A pécsi orvos- és fogorvosképzést is annyian célozták meg, mint még soha: előbbire 1786-an, utóbbira 903-an jelentkeztek. Az első helyes jelentkezők számát tekintve is ugrás látszik, a pécsi orvosi mellett a pécsi gyógyszerészkart is többen sorolták a lista legelejére, mint a mostanit megelőző években.

Igen népszerű a pécsi orvosképző, ahol a magyar mellett angol és német program is várja a hallgatókat. (Fotó: Kalmár Lajos)

Július 12-ig még módosítható a sorrend, melyen rengeteg múlhat

Ahogy az a felvi.hu-n olvasható, felvételi jelentkezési sorrenden 2023. július 12-ig lehet módosítani az E-felvételiben. Ez azt jelenti, hogy a visszalévő hetekben szabadon alakíthatjuk az általunk preferált rangsort, előrébb vagy hátrébb mozgatva a megcélzott szakokat. Fontos tudni, hogy erre csak egyszer van mód, és csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, új képzést nem lehet megjelölni, ahogy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot változtatni sem. Kivételt jelent, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni.

A sorrendmódosítást alaposan át kell gondolni, megvizsgálni, hogy mit is kínálnak az egyes felsőoktatási intézmények, ugyanis jelentős különbségek lehetnek a támogatások és ösztöndíjak között, melyek nemcsak az egyetemista éveket, hanem a diplomaszerzés utáni karrierépítést is meghatározzák.
Egyetemre készülők várják izgatottan a felvételi ponthatárokat Pécsett, a Széchenyi téren (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

Rektori ösztöndíjjal, térítésmentes kollégiumi elhelyezéssel vár a PTE

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar teljes kollégiumi díjtámogatással várja mindazon felvett diákokat, akik a 2023-as felvételi eljárás során osztatlan képzéseik egyikét (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész) jelölték meg első helyen a felvételi jelentkezéskor, illetve a kollégiumi jelentkezés során is felvételt nyertek valamely PTE-s kollégiumba

mondta el Mehringer Nanetta, a pécsi orvoskar Stratégiai Marketing és Toborzó Irodájának vezetője. Rámutatott arra is, hogy a díjtámogatást elnyerők 2019 óta, felmenő rendszerben, további tanéveikben is megkaphatják azt, ha tanterv szerint haladnak, azaz úgy lakhatnak diákszállón, hogy annak költségeit a PTE állja.

A 2021-ben ultramodern elméleti tömbbel, 2022-ben pedig új, csúcstechnológiás Fogászati Oktatási Központtal gyarapodott, nemzetközileg akkreditált, diplomát adó pécsi orvosképzőt, valamint társkarát, a PTE Gyógyszerésztudományi Kart első helyre sorolók Rektori Ösztöndíjban is részesülhetnek. Ennek összege államilag finanszírozott képzésben részt vevőknek 150 000 forint/félév, költségtérítésesek esetén pedig a hallgató által fizetendő féléves önköltség összegének az 50%-a. Utóbbi esetén a féléves ösztöndíj összege minimum 150 ezer, maximum 250 ezer forint lehet.

Az ösztöndíjasokat a pályázók közül minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek köréből választják ki, összesen 150 fő állami ösztöndíjas és 150 fő önköltséges hallgató számára biztosítják a juttatást.
Az orvoskari campussal szemben magasodó Fogászati Oktatási Központot 2022 szeptembere óta használhatják a leendő fogorvosok. (Fotó: Kalmár Lajos)

Mehringer Nanetta kitért több egyéb támogatási formára is, melyben a pécsi orvosisok és pécsi gyógyszerészek részesülhetnek, így például az elsősök kiegészítő alaptámogatására – „gólyapénzre” – és a rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíjra. Emellett többek között intézményi, szakmai, tudományos és demonstrátori ösztöndíj, polgármesteri ösztöndíj, köztársasági ösztöndíj, valamint a nemzetközi ösztöndíjak lehetősége is nyitva áll a hallgatók előtt. Mindezekről a pécsi orvoskar és a pécsi gyógyszerészkar felvételi oldalán, a felvi.aok.pte.hu-n és a felvi.gytk.pte.hu-n találni hasznos információkat.

(Címoldali kép: Frissen végzett orvosok a PTE Általános Orvostudományi Kar diplomaosztóján 2022 júliusában – fotó: Verébi Dávid/PTE ÁOK)

(x)