Újabb ipari együttműködésekkel erősíti a gyakorlati oktatást a pécsi műszaki kar

Közös kutatás-fejlesztési projektek, az ipari vállalat irányelveihez igazított egyetemi képzési portfólió. Ezek a területek jelentik a pécsi műszaki kar (PTE MIK), valamint két jelentős hazai vállalkozás: az acélszerkezetek kivitelezésével, homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával foglalkozó KÉSZ Metaltech Kft., és a világ egyik legnagyobb, tavaly 8,6 milliárd dollár árbevételt elérő elektromos csatlakozórendszer-gyártó vállalata, az Amphenol Pécsett alapított cégével kötött új együttműködés alapját – számolt be róla a PTE.

Az egyetem és a cégek képviselői a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar szeptember 6-án tartott tanévnyitóján ünnepélyes keretek között írták alá a stratégiai együttműködési keretmegállapodást – olvasható a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményében.


Mint írják, a KÉSZ Metaltech Kft. évek óta Magyarország egyik olyan egyedülálló piaci szereplője, amely az acélszerkezetek kivitelezésére, az esztétikai és ipari homlokzatburkolatok tervezésére, gyártására és kivitelezésére fókuszál.

Több mint 30 éves tapasztalatuk van komplex projektek, beruházások terén Magyarországon és a nemzetközi piacokon egyaránt. A vállalatcsoport számára fontos szempont az iparági versenyképesség, ehhez a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett a fiatalok elérésére és megfelelő képzések biztosítására is kiemelt figyelmet fordít a közlemény szerint.

Ezért is vesznek részt az országban elsőként a PTE MIK által 2022 februárjában indítandó homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésben. A képzésnek köszönhetően nem csak közép-kelet-európai szinten szereznek tudást a hallgatók, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd.


Az Amphenol Kft. az akkumulátortechnológia szakértőjeként kábelek és csatlakozók összeszerelésével, több európai prémium autómárka elektromos autóihoz nélkülözhetetlen alkatrészek gyártásával foglalkozik.

Közel 200 vállalkozásának egyike 2019 óta van jelen Pécsen.

Az amerikai érdekeltségű világvállalat pécsi egysége az elmúlt évben megháromszorozta munkavállalói számát, és azt tűzte ki célul, hogy az Amphenol-csoport iparitermék-ágazatának európai gyártóbázisa legyen. Ehhez jól képzett szakemberekre, főként mérnökökre van szükség, illetve olyan megoldásokra, amelyek tudásbázisa az egyetemi oktatásban, így a PTE MIK-en található meg – mely egyébként hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő mérnökképzője.

Az intézmény hasznosítja az oktatás, a kutatás és fejlesztés során elért eredményeket, elősegíti a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.

A két céggel kötött együttműködési keretmegállapodás három területre fókuszál: a kutatás-fejlesztés és innováció, közös projektek, oktatásban való együttműködés, illetve a PTE vállalja, hogy képzési programja összeállításakor figyelembe veszi a KÉSZ Metaltech, valamint az Amphenol irányelveit – derül ki az egyetem közleményéből.

Felavatták az új Körber-termet
A tanévnyitót követően adták át a felújított termet, amit a régió egyik legnagyobb munkáltatója, a gépgyártás műszaki élvonalát képviselő Körber Hungária Gépgyártó Kft. „okosított fel” 21. századi technológiával. Az oktatóteremben 4K-kamerával és beépített hangrendszerrel működő videókonferencia-központ, a padokba beépített csatlakozók és mobil töltési lehetőség segíti a helyszíni és a digitális oktatást. A cél az, hogy a technológiai világszínvonalat értő, ismerő, ipari környezetben alkalmazni is tudó gépész szakemberek szerezzenek diplomát, ezért 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, melynek eredményeként a vállalat 2019-ben önálló külső tanszéket alakított a Műszaki és Informatikai Kar Mérnöki és Smart Technológiák Intézetén belül. A Körber 2020-ban egy a mostanihoz hasonló termet már átadott a Közgazdaságtudományi Karon, a MIK-en most felavatott egység a Körber Tanszék saját, elsősorban mérnöki kurzusainak, és természetesen más kari oktatási tevékenységeknek és szakmai programoknak is helyet ad a jövőben – zárul a PTE közleménye.

Fotók: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Hirdetés