Nagy: a minimum, hogy kirúgják Keczert

A Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatója, Keczer László ellen javasol vádemelést a rendőrség a pécsi buszeladási ügyben – értesült az MTI rendőrséghez közel álló forrásból.

Az MTI neve elhallgatását kérő informátora elmondta: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a napokban befejezte a nyomozást és a cégvezetővel szemben hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést az ügyészségnek.

Az ügyben Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere tett feljelentést tavaly júniusban, miután nyilvánosságra került, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51 százalékos és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban a városi vagyonkezelő és az önkormányzat megkerülésével 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta havi 1,2 millió forintért bérli a járművek darabját és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

Az egy évig tartó nyomozás során szakértők bevonásával megállapították, hogy a buszok ugyan valós áron cseréltek gazdát, viszont az új tulajdonossal kötött bérleti szerződés már 1,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott Pécsnek, s ezért a PK vezérigazgatója okolható.

Frissítve (10:02):

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délelőtt sajtóközleményben erősítette meg a távirati iroda értesüléseit.

– A nyomozók műszaki-, gazdasági-, és könyvszakértőket rendeltek ki, megvizsgálták az ügy gazdasági eseményeit, ezek eredményei alapján hallgatták ki gyanúsítottként a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját. Az igazgató az eljárás során egyszer sem tett vallomást, ellene 1,2 milliárd forint – jogi minősítés szerint- különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó  hűtlen kezelés bűntett elkövetése a gyanú. A büntetőeljárás továbbiakban az ügyészségen, majd a bíróságon folytatódik – olvasható kommünikéjükben.

Frissítve (18:02)

Kezdeményezi az önkormányzat a buszeladási ügyben gyanúsítottá vált Keczer László megbízásának visszavonását. A város emellett elvárja az ügylet miatt keletkezett 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrány rendezését. “Egy ilyen rendőrségi vizsgálat után ez a minimum, amit meg kell tennie a városvezetésnek” – indokolta a tervezett lépést újságíróknak Nagy Csaba alpolgármester pénteken. Hozzátette: a város tárgyalásokat folytat a PK Zrt. kisebbségi tulajdonosával, mint befektetővel, szerződési kötelezettségei teljesítéséről, s e megbeszélések most kiegészülnek a vagyoni hátrány kérdésével is.

“Úgy gondolom, hogy ezt rendezni szeretnék és akarják is” – fogalmazott az alpolgármester. Nagy Csaba arra a kérdésre, hogy a városvezetésben felmerült-e a kisebbségi tulajdonosnak a PK Zrt.-ben gyakorolt menedzsmentjogainak visszaszerzése, azt válaszolta: a városnak a legkeményebb lépéseket kell megtennie az ügyben, ha a befektető nem teljesíti szerződési kötelezettségeit, melyek között szerepel a helyi járatú autóbuszpark cseréje. Illetve, ha bizonyossá válik, a várost vagyoni hátrány érte és azt nem kompenzálják.

Hirdetés