21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
Kezdőlapne pipáld kiA Hamász harcot hirdetett Izrael ellen

A Hamász harcot hirdetett Izrael ellen

A Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet átfogó harcot hirdetett Izrael, illetve az izraeli-palesztin megbékélés ellen, egy időben azzal, hogy Washingtonban közvetlen tárgyalások kezdődtek Izrael és a palesztinok között.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt erőkkel szembenálló, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó, Izrael állami létezésének elismerését elutasító szervezet bejelentette, hogy egyesíti erőit az Izrael elleni támadások fokozása céljából. A közlemény szerint a szervezet 13 radikális csoportja fogott össze annak érdekében, hogy „még hatékonyabb” támadásokat hajtsanak végre Izrael ellen.

A Hamász szóvivője utalt arra, hogy az átfogó harc magában foglalja az öngyilkos merényletek lehetőségét is. „Minden opció nyitott” – fogalmazott ezzel összefüggésben a szóvivő.

A szervezet katonai szárnya az elmúlt napokban több, Izrael elleni merényletet hajtott végre a megszállt palesztin területen, Ciszjordániában. A keddi hebroni merényletben négy izraeli polgári személy életét veszette. A támadásokat a Hamász a 20 hónap után felújított, közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások elé időzítette, és már akkor jelezte, hogy újabb merényletekre készül.

A merényleteket nem csak Izrael, de az Abbász vezette Palesztin Hatóság is élesen elítélte.

A csütörtöki bejelentés fényében megfigyelők arra számítanak, hogy a Hamász a jövőben semmitől sem riad vissza az izraeli-palesztin közeledés megtorpedózása céljából.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő