14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletHogyan fizesse vissza Pécs a 8,5 milliárdot? – Ülésezik a pécsi közgyűlés

Hogyan fizesse vissza Pécs a 8,5 milliárdot? – Ülésezik a pécsi közgyűlés

Március 15-éig el kell fogadnia a képviselő-testületnek a város idei költségvetését. Csak van egy kis bökkenő: az előző városvezetés által a kormánnyal kötött szerződés kimondja, év végéig vissza kell fizetni 8,5 milliárdot, pénzben. A közgyűlés mai ülésén a költségvetés az első és legfőbb téma, erről vitáznak és szavaznak a képviselők. Szövegesen, élőben közvetítjük az ülést.

A múlt pénteken nyilvánosságra került költségvetés-tervezetben a pécsi városvezetés ennek a 8,5 milliárdnak a visszafizetésére három verziót vázol fel.

  • „A” verzió: egy összegben, idén, pénzben – ez az előterjesztés szerint katasztrofális következményekkel járna a városüzemeltetés egészére nézve.
  • „B” verzió: idén, 2,4 milliárd, aztán 2023-ig évente 2 milliárd pénzben – ez azzal járna, hogy az önkormányzatnak 2023-ig semmiféle pénzügyi-gazdaságfejlesztési mozgástere nem lenne, „felélné a jövőt”.
  • „C” verzió: idén 2,4 milliárdot visszafizetnek pénzben, a maradék bő 6 milliárdot ingatlanokkal váltaná meg a város.

A városvezetés szerint kizárólag a „C” verzió a kiút a mostani állami adósságcsapdából, így arra alapozva állították össze a 2020-as költségvetést.

9.05: Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést. Elsőként bemutatja a város új főépítészét, Karlovecz Zoltánt, aki röviden beszél saját magáról és terveiről.

Péterffy Attila: megjelent a székely zászló az ülésteremben a magyar, az uniós és a városi zászló mellett.

Bognár Szilvia alpolgármester: szakítva az eddigi hagyományokkal idéntől méltó módon emlékezik meg a városvezetés a székely szabadság napjáról.

Kikerült a székely zászló a városháza homlokzatára is

Csizmadia Péter (Fidesz): a pénzügyi és ellenőrzési bizottság nem támogatta a költségvetésre vonatkozó előterjesztést, ezért azt vegye le a közgyűlés a napirendjéről.

Nem támogatta a közgyűlés Csizmadia javaslatát.

Akinek nem elég a szöveg, ezen a linken élőben nézheti az ülést.

9.43: Zárt ülés után folytatódik a show.

Péterffy Attila: dr. Kapitányné Móré Anna óvodavezető közalkalmazotti jogviszonyát felbontja. Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatójának vezető megbízását visszavonják.

Péterffy Attila a költségvetésről: az a cél, hogy minél több pécsi megértse, mit miért teszünk, és hogy felkeltsük a pécsiek érdeklődését a költségvetés iránt. Nagy munka van a büdzsé elvégzése mögött. Azt szeretnék, ha világos lenne, mi miért szerepel a költségvetésben. Olyan költségvetést készítettek, ami feladatalapú, stratégiai tervezés folyt. Tárgyalásokat folytattak a kormánnyal a hitel átalakításáról. Kidolgoztak egy javaslatot arra, hogy vissza lehessen fizetni az elődöktől örökölt hitelt, de maradjon mozgástere a városnak, maradjon lehetőség a gazdaságfejlesztésre. A zöld és okos megoldások bevezetése a harmadik fontos lába a költségvetésnek. Az a cél, hogy már ebben az évben érezzék a pécsiek ennek hatását. A változás és a stabilizáció költségvetése lesz a 2020-as. Pécset meg kell álltani a lejtmenetben, induljon felfelé.

Kővári János (ÖPE): lesz-e részletes és általános vita? A javaslata: módosító indítványoknak legyen külön időkerete.

Péterffy Attila: egyben lesz a vita.

Dr. Lovász István jegyző: egy előterjesztéshez egy időkeret társul.

Kővári János: újra felteszi a kérdést.

Péterffy Attila: a válasz nem.

Ruzsa Csaba alpolgármester: eddig csak számhalmazok jöttek be ilyenkor. A három fő cél: 1. a városüzemeltetés zökkenőmentes fenntartása, 2. a fideszes városvezetés által felvett állami hitel visszafizetése, 3. saját források biztosítása a költségvetésben például béremelésre és egyéb feladatokra, amelyek államilag alulfinanszírozottak, ezen kívül a gazdaságfejlesztéshez is szükség van saját forrásra.

Az előző városvezetés nem kezdeményezte a hitel újratárgyalását. Nem riogat a városvezetés, ezt az örökséget hagyta rájuk az előző városvezetés, ha idén vissza kell fizetni („A” verzió), annak súlyos következményei lennének, amit nem akarnak.

A Fidesz által jónak tartott ütemezett visszafizetési javaslat („B” verzió) 2023-ig. Ez óránként 234 ezer forint visszafizetését jelenti. Így nem maradna mozgástere a városnak.

Ezért a „C” verziót támogatja a városvezetés.

Ennek lényege, hogy a város idén visszafizeti a készpénzben rendelkezésére álló 2,41 milliárdot az államnak. A fennmaradó összeg visszafizetését pedig nem stratégiai ingatlanok tulajdonba adásával teljesítené a város. Ez az opció a város egésze számára azért is jó lehet hosszú távon, mert ezekkel az ingatlanokkal az államnak valamit kezdenie kellene. E verzió megvalósulása esetén a városnak maradna mozgástere gazdaságfejlesztésre az elkövetkező években.

A költségkontroll fontos eleme a költségvetésnek: több olyan intézmény is van, ahol sokkal szorosabb pénzügyi felügyeletre van szükség, példaként a Janus Pannonius Múzeumot említi.

A cégek a városért vannak, nem egyéb érdekek kiszolgálásáért. A párhuzamosságokat megszüntetik, újratárgyalják a hitelszerződéseket. A Tettye Forrásháznak és a Pétávnak 50, illetve 100 milliót be kell fizetnie a kasszába évente osztalékként mostantól.

PSN: egyelőre kérdés, hogyan alakul a PSN Zrt. idei finanszírozása, de arra is van terve a városnak, ha az állam idén nem biztosítana akkora támogatást a cégnek, mint tavaly, amikor a Fidesz polgármesterjelöltje, Vári Attila vezette a sportcéget. Tavaly 890 milliót kapott a PSN, idén 750 milliót igényelt. Van tervük arra is, ha nem kapják meg ezt a pénzt, de akkor komoly átszervezésekre lesz szükség.

Az egyetem és a város együttműködése: korábban semmi konkrét intézkedés nem történt a város részéről, nem volt mellé forrás rendelve, ezen változtatni akarnak.

Kulcsprojekt lesz az elvándorlás megállítása. Több cég jelezte nekik, hogy hazatelepítenének szakembereket, amihez a város is kapcsolódni fog. A pécsi fiatalok hazahozatalának programja a másik fontos projekt: több céggel is megegyeztek arról, hogy ebben állásajánlatokkal részt fognak venni. A harmadik projekt a városi gazdaságfejlesztési alap kialakítása forrásteremtés és helyi gazdasági szereplők fejlesztése érdekében.

Zöld és okos város projektek: az okosparkolás tesztüzemének megkezdése vagy az elektromos buszvásárlási program folytatásának előkészítése és elektromos városgazdálkodási járművek beszerzése.

Minden egyes terv mellett költségvetés van és megvalósítási javaslatok.

Ebből a városból egy dolog költözött el: a hit. Ezt meg kell változtatni, ezért konkrét lépéseket kell tenni. Ezért kéri a költségvetés megszavazását.

Csizmadia Péter: érdemi vitára nincs lehetőség. Rengeteg valótlan információ elhangzott. A költségvetési tervezet részben egy fenyegetés, részben provokáció. Politikai pamflet volt, amit Ruzsa elmondott. Apokaliptikus vízióval zsarolják a kormányt. Igenis történt gazdaságfejlesztés, sok ilyen intézkedést hoztak, sok új befektető érkezett a városba. Több ezer munkahely jön létre. Most épül három iparcsarnok a déli ipari parkban. 2010-ben beszélhettünk negatív spirálról, nem most. Rekordmagas iparűzési adóbevétel volt az elmúlt két évben, közben a költségvetési hiányt lefaragták, 2018-ra többlet volt a költségvetésben. Támogatják a béremeléseket. Elment az eszük? Miért nem bérekre fordítják a Tettye és a Pétáv hasznát, miért várnak osztalékfizetést. Ott van a Vagyonhasznosító az osztalékfizetésre. Éppen az ingatlanok átadása a vagyon felélése. Milyen konkrét tárgyalások voltak a minisztériummal? Hozzák nyilvánosságra a levelezést a minisztériummal! Ez lenne az Önök egyetlen feladata, ezzel nem foglalkoztak. Szerintünk nem elfogadható ez a költségvetés.

Péterffy Attila: több minisztériummal tárgyaltak eddig és fognak is. A tárgyalások egy része elindult már. A közös fenntartású intézményekre vonatkozóan szintén tárgyaltak már. Nem kapkodják el a válaszokat és a tárgyalási időpontok osztogatását. Érvényesíteni fogják a pécsiek akaratát, nem csak az elődeikre fognak mutogatni.

Kővári János (ÖPE): Önök ketten osztják itt az észt a költségvetésről, van ennek egy diszkrét bája. Ruzsa Csaba egymaga okozott 2 milliárd forint hiányt a városnak, mivel 2010-ben benne volt az EKF-beruházások előkészítésében és végrehajtásában. Péterffy pedig az erőmű igazgatója volt akkor, amikor a város és az erőmű között létrejött egy szerződés az energiaátvételről, ami hatalmas kiadás minden évben a városnak úgy, hogy nem veszik át a teljes leszerződött mennyiséget. Felemlegeti a szocialisták által itt hagyott 43 milliárdos adósságot, amiből minden évben 5-7 milliárd hiány alakult ki. A Zöld város projektről: ezek nem új javaslatok, évekkel ezelőtt elindult projektek, rendkívül intelligens gondolkodásmódra vall. Amit Önök 8 milliót adnak mérnökképzésre az egyetemen, az nagyon kevés, semmire sem elég, ezért komolytalan javaslat.

Berényi Zoltán (ÖPE): Vasas-Somogy-Hird nevében: csökkentették a támogatását a városrészi civil szervezetnek (ezek képviselői mögötte ülnek a teremben). A hatmillió költségvetést megszüntetik. A városrészek értékeit sorolja. Ezzel azt üzenik, hogy egy fillért sem adnak nekik, ennyit jelentenek Önöknek ezek az emberek. Mondják ki: Vasas-Somogy-Hird nélkül is működni fog Pécs. Arról beszél, hogy az önállósodás marad csak ezeknek a városrészeknek. Sorolja a helyi civil szervezeteket és azok tevékenységét. Köszönöm szépen, hogy ennyit érünk Önöknek!

Barkóczi Csaba (Fidesz): Péterffynek: ezt az adósságspirált pajzsként tudja tartani maga előtt. Szerinte nem történt érdemi tárgyalás a kormánnyal. Reméli, a kormányzat minél hamarabb kihúzza Pécset ebből a helyzetből. A házasságkötési és bölcsődei térítési díjak csökkentése fontos lenne, a személyi juttatásokból kéne átcsoportosítani pénzt erre. A fiatal családosok és a nagycsaládosok támogatására lenne szükség.

Vári Attila (Fidesz): Az MSZP-s Sík László Lajos bizottsági elnöktől kérdezi, hogy ha 30 százalékkal lehet csökkenteni a cégek, intézmények működését, és béremelésre is készülnek, akkor hogyan tudják majd működtetni ezeket. Szerinte a PSN működésképtelenné fog válni, ha nem kapják meg az állami támogatást. A magyar sportra is kihatással lesz ez.

Csizmadia Péter, Bognár László, Vári Attila, Barkóczi Csaba

Bognár László (Fidesz): POSZT: nincs nyoma a korábban megígért plusz támogatásnak a költségvetésben. Számos civil szervezet támogatása kimaradt a költségvetésből, érthetetlen módon. Péterffynek le kellett volna tennie a gazdasági programját, de nem tette meg.

Péterffy Attila: még nem járt le a gazdasági program benyújtására ígért hat hónap.

Kóbor József (LMP): ironizál: 2015-ben Orbán Viktor állítólag megszabadította a várost az adósságtól, erről egy oklevél is készült.

Klímastratégiára lenne szükség, az LMP készített is ilyet. Ezt sem Páva Zsolt, sem Péterffy Attila nem hajlandó napirendre venni. Túl optimistán tervezi a városvezetés a bevételeket, például az adók tekintetében, szerinte ez nem biztos, hogy megalapozott. Kell egy minta bérlakásprogram, ez benne van a költségvetésben, ami pozitív. Jó, hogy a parkolófejlesztés kérdése is benne van. A Zöld város program valós beindításához az, ami a tervezetben van, kevés. Ez egy töredékekből álló költségvetés-tervezet, és mivel egy fontos lábat (zöld város) ez a költségvetés kihagy, tartózkodni fog.

Csizmadia Péter: arra kéri Péterffyt, olvassa fel módosító indítványát, mert olyan kevés idejük van, ami egy nagybevásárláshoz is kevés.

Péterffy Attila: fel fogja olvasni.

Csizmadia Péter – Bognár László: erre a közgyűlésre be kellet volna terjeszteni a gazdaságfejlesztési programot Péterffynek, hogy aztán a közgyűlés a következő, áprilisi ülésén elfogadhatta volna.

Schmuck Roland: gondosan, jól megtervezetten készült el a költségvetés, erre korábban nem látott példát. Ahogy arra sem volt még példa, hogy év végéig 8,5 milliárdot vissza kellett volna fizetni. Minden egyes sor át lett gondolva. Nem lesz adóemelés, a bérek pedig növekedni fognak. Jó, hogy a bázis alapú költségvetéssel szakított a városvezetés, már korábban is meg kellett volna ezt tenni. Szerinte reálisan tervezték a bevételeket is. A gazdasági bizottság támogatta az előterjesztést.

Auth Istnán (DK): végighallgatták a fideszesek siránkozását. Nem kell aggódni, mert a költségvetés rendben van. A korábbi hatmillió helyett húszmillió forint van nemzetiségi célokra.

Kővári János: ebben a költségvetésben 20-30 százalékos megszorítások is vannak. A város működési hiányát a gazdasági növekedés fogja megoldani. Nincs koherens vízió, de vannak ötletek, jó gondolatok. Zöld város program: ha a fenntarthatóság szempontjai nem valósulnak meg, akkor nem fog sikerülni az egyensúly fenntartása és az életminőség javítása. Ezért benyújtott egy zöld programot módosításként.

Csizmadia Péter: tavaly 10 millió pluszt kaptak a nemzetiségek.

Ruzsa Csaba: nem megy a szembenézés egyes képviselőknek. Béremelés: a Biokomnál megállapodás történt. A PSN-nél nem kellett volna több tízmilliós tartozást hagyni. A vagyonhasznosító 3,6 milliárdos hitelt vett fel 2016-ban, a Vagyonhasznosító ezért nem tud osztalékot fizetni, a bank tiltja.

Berényi Zoltán és Kővári János

Sík László Lajos (MSZP): a kommunális bizottság elfogadta az előterjesztést.

Nyőgéri Lajos (MSZP): a fideszesekre reagál: politikai nyilatkozattal vádolták őket, igen, várospolitikát hajtanak végre, politikai pártok ülnek a közgyűlésben. Nem 43 milliárd adóssággal adták át 2010-ben a várost. 2014-ben az állam átvállalta az adósságot, Önök nem éltek ezzel a lehetőséggel. Európai forrásokból fejlesztettek az elmúlt években. Ruzsa Csaba ebben a teremben annak idején nem szavazott az EKF-beruházásokról, a fideszesek közül viszont többen is. Ezek a beruházások Pécs városát gyarapították. A Tiborcz István cége által végrehajtott világításkorszerűsítésről: hitelt vett fel a városvezetés, ezt mai napig nyögi a város. Az az érzése, hogy a Fidesz azért szurkol, hogy ne álljon szóba a kormányzat a városvezetéssel. Bölcsődefinanszírozás: 59 százalékos kihasználtsággal működnek. Forduljon a kormányzathoz a Fidesz-frakció a finanszírozás megváltoztatásáért.

Berényi Zoltán: a Vasas-Somogy-Hird településrészi testület tagjainak hozzászólását jelenti be.

10 perc technikai szünet

11.35 Folytatódik az ülés

A vasas-somogy-hirdi szervezetek részéről egy fő kétperces hozzászólását engedélyezi a közgyűlés.

Hozzászóló (sajnos nem értettem a nevét): az elvont hatmillió nagyon kis része a nagy költségvetésnek. Egy önkormányzat sem vette el még tőlük ezt a pénzt.

Bognár Szilvia alpolgármester: a civil társadalom kiemelten fontos. Különböző zsebekből biztosítunk pénzeket az ő támogatásukra, felsorolja, milyen keretekről van szó, összesen 130 millió forintot szánnak idén a civileknek. Ő is járt a keleti városrészek civil szervezeteinél, meghallgatta a problémáikat.

Berényi Zoltán: ez is egy évtizedek óta meglévő zseb és keret volt, és most megszűnt, 2120 háztartást, ötven szervezetet érint. Ez ott helyben fontos volt.

Topán László (Momentum): PSN-ügy: nem a város ad kevesebbet, hanem az állami támogatás maradhat el. Bár a PSN-ből adathordozók tűntek el, a cég oldaláról nem tűnt el a néhány cikk, ami arról szól, hogy Vári Attila közbenjárásának volt köszönhető a 2019 év eleji támogatás. Arra kéri Várit, vesse latba befolyását most is a támogatás és a gyerekek érdekében. Nem tudja, mennyire sikeres a PSN, vannak más egyesületek is a városban, akik ennek a pénznek a töredékéből is tudnak működni.

Vári Attila: kikéri magának, hogy a PSN sikerességét megkérdőjelezi Topán. A számok alapján a legsikeresebb sportvállalkozása Magyarországnak. Ne menjünk bele olyan személyes indíttatású kampányszövegekbe, ami nem méltó ehhez a közgyűléshez.

Péterffy Attila felolvassa Csizmadia Péter módosítási javaslatát: ne a Pétáv és a Tettye fizessen osztalékot a költségvetésbe, hanem a Pécsi Vagyonhasznosító.

Leszavazták a módosító indítványt.

Kővári János módosító indítványa a Zöld Város Programalapok létrehozására vonatkozik.

Leszavazták a módosító indítványt.

Berényi Zoltán módosító indítványa: a településrészi testületi keret 10 millió forintos összeggel kerüljön be a költségvetésbe.

Leszavazták a módosító indítványt.

Berényi második indítványa: a Kerek Világ Alapítvány ötmillió helyett kilencmillió forintos támogatást kapjon.

Leszavazták a módosító indítványt.

Barkóczi Csaba módosító indítványait (a házasságkötési és bölcsődei térítési díjak csökkentése) is leszavazták.

Vári Attila módosító indítványát leszavazták.

Bognár László módosító indítványait leszavazták.

19 igen, 6 nem szavazattal elfogadták a költségvetési rendeletet, majd a határozatot is.

Második napirendi pont: A Pécs város településképi rendeletének valamint településképi arculati kézikönyvének módosítása.

Többek között a garázskapuk létesítésének szabályait módosítják, de döntenek arról is, hogy mostantól például tetőcserép felhasználását is engedélyezik a történelmi belvárosban, a Tettyén és más városrészekben.

Megszavazták az előterjesztést.

Harmadik napirendi pont: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott intézményekben biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló rendelet módosítása.

Nem lesz díjemelés, csak a szolgáltatási önköltség emelését határozzák meg.

Barkóczi Csaba (Fidesz): újra elmondja, meg kéne szüntetni a bölcsődei díjakat, ezzel támogatnák a családokat.

Kunszt Márta (DK): örül a fideszesek megvilágosodásának, de miért nem az előző tíz évben került erre sor.

Barkóczi Csaba: részben jogos, részben történtek olyan kiadások az elmúlt hónapokban, amelyek indokolják a felvetést.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Negyedik napirendi pont: A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás által fenntartott intézményekben biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjairól szóló önkormányzati rendelet módosítása.

4,5 százalékos emelésre lehet számítani a térítési díjak esetén

Barkóczi Csaba: nem tudják támogatni, mert például Somogy, Vasas, Hirden ez emelkedést jelent.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Ötödik napirendi pont: Az önkormányzati vagyontárgyak árverés útján történő hasznosításáról rendelkező önkormányzati rendeletek módosítása.

Ruzsa Csaba: nyílt és átlátható elektronikus rendszeren belül is lehet majd licitálni önkormányzati vagyontárgyakra.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Hatodik napirendi pont: Az Idősügyi Tanács tagjainak megválasztása.

A 16 fős testület így fog kinézni:

A kép kattintásra nagyobb lesz

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Hetedik napirendi pont: Egészséges Városért Alapítvány alapító okiratának módosítása.

Az alapítvány elnöke Páva Zsolt helyett Péterffy Attila lesz.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Nyolcadik napirendi pont: 2020-2021. gázévre vonatkozó vezetékes földgáz közbeszerzéséhez szükséges forrás biztosítása.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Kilencedik napirendi pont: A Pécsi Kulturális Központ internetszolgáltatási szerződésének jóváhagyása és forrás biztosítása.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizedik napirendi pont: Közfoglalkoztatás tárgyában Közfeladat ellátási szerződés megkötése a BIOKOM Nonprofit Kft.-vel.

Ruzsa Csaba: átalakulnak a közmunka keretei, változik az állami támogatás, emiatt van szükség a módosításra.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenegyedik napirendi pont: A Pécs, Lovarda utcai 338/8 hrsz.-ú önkormányzati ingatlan értékesítése.

Ruzsa Csaba: Egy telket adnak el. Az orvoskarral szembeni telek melletti ingatlanról van szó. Az egyetem nem tart igényt az ottani tervezett beruházás kapcsán a telekre. A befolyó bevételt a lakásalapba tennék be.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenkettedik napirendi pont: Az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” program keretében iparcsarnok kivitelezése tárgyú vállalkozási szerződés 1. sz. módosításával kapcsolatos döntések meghozatala.

Tizenkét millió forint pluszra van szükség a projekthez.

Kővári János: ez cáfolja a költségvetés kapcsán elmondott állításokat, tehát van pénz ipari csarnokok építésére uniós forrásból plusz az EIB-hitelkeretből.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenharmadik napirendi pont: Az uránvárosi rendelő kialakítása és az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett című projektekkel kapcsolatos döntések meghozatala.

Csizmadia Péter: nincs akadálya a hasonló fejlesztéseknek, megvan ezekre a keret, a költségvetési vitában nem ez a hangnem volt, de most visszatértünk a realitás talajára.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizennegyedik napirendi pont: A Pécs Paktum c. projekt konzorciumi szerződésének módosítása

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenötödik napirendi pont: KEHOP 3.2.1-15-2017-00021 projekt keretében beszerzett gyűjtőedények lakossági kiosztása.

Kővári János: 2017-ben indult egy fejlesztés, amelynek keretében szelektív edényeket osztanak ki a városban. Csak a pécsi lakosság 35 százaléka gyűjti szelektíven a szemetet, szemléletváltásra lenne szükség. Ezért lett volna fontos az általa beterjesztett program, amit nem szavazott meg a közgyűlés.

Csizmadia Péter: a Szőlő utcából nyíló utcák lakosai is kapnak majd szelektív edényeket?

Péterffy Attila: utána fognak nézni ennek a kérdésnek.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenhatodik napirendi pont: Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának módosítása.

Két változás: az építésügyi hatáskör átkerült a kormányhivatalhoz, az egyik főosztály költözése miatt változtak a telephelyek.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizenhetedik napirendi pont: A Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács ügyrendjének jóváhagyása.

Fürj Csaba (Jobbik): a Fidesz delegáltja nem vett részt a tanács ülésén, reméli, halaszthatatlan közfeladat okán. A polgárőrség munkáját a pécsi polgárok adójuk egy százalékával tudják támogatni. Szeretnének mezőőrséget felállítani a közterület-felügyeleten belül, ehhez a költségvetésbe beállítottak gépjárműbeszerzést. Arra is lesz forrás, hogy létszámbővülés történhessen a közterület-felügyeletnél.

Vári Attila: nem volt ott a tanács ülésén, de segíteni fogja a közbiztonsági munkáját a városnak.

Ágoston Andrea: üdvözli a mezőőri szolgálat elindulását, számos dűlőben okoznak például problémát a vadak.

Berényi Zoltán: a Tanács Somogy-Vasas-Hirden tartsa meg következő ülését, számos olyan probléma van ott, ami megoldatlan, van például egy jól felszerelt rendőrőrs, ami nem működik.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Tizennyolcadik napirendi pont: Két évre szóló Cselekvési Terv elfogadása Pécs Megyei Jogú Város Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Koncepciója végrehajtásához.

Fogarasi Gábor (Jobbik): Berényihez szól: javasolta nekünk, hogy tartsunk kihelyezett ülést. Köszönjük az invitálást, de az elmúlt tíz évben nem mi vezettük a várost.

Berényi Zoltán: én sem, meg mi sem vezettük a várost tíz évig. Kameratelepítésből például kimaradt ez a településrész.

Fogarasi Gábor: jó humor, hogy nem Önök vezették a várost. Az előterjesztésben a nulladik lépések szerepelnek.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

EBÉDSZÜNET 14.00-KOR FOLYTATÓDIK A KÖZGYŰLÉS

Interpellációkkal folytatódik a közgyűlés:

Barkóczi Csaba: adjon az önkormányzat, illetve a PVH Zrt. azoknak az üzleteknek a bérleti díjból kedvezményt a Ferencesek utcájában, akiknek kiesést okozott az utcában lassan egy éve zajló felújítás. 10-12 ingatlan lehet érintett, 10-12 milliós összegből lehetne kárpótolni őket. Mi a terv? – kérdezi Péterffy Attilától.

Péterffy Attila: a megoldás kulcs a probléma megelőzése és elkerülése. 2019. október 15-ét megelőzően lezárult az utca felújításának első szakasza. Ezt a városi közműcégek végezték el, nem a TOP-os projekt része volt. Az eredményt láttuk, az akkori elégedetlenséget ő is tapasztalta. A térkövezést mi fogjuk megvalósítani, ezt igyekszünk Önöknél jobban csinálni. Mindenkit időben tájékoztattuk arról, amit tudni kell. Olyan tervet dolgoztattak ki a kivitelezővel, ami biztosítja, hogy a vendéglátóhelyek ne szenvedjenek kárt.

Barkóczi Csaba: most sem lelkesek a felújítás miatt az ottani vállalkozók. A tájékoztatástól függetlenül is lehet kiesésük a vállalkozásuknak.

A választ a közgyűlés elfogadta.

Kérdések következnek:

Berényi Zoltán: Somogy-Vasas-Hirdről érkeztek lakossági panaszok a polgármesterhez január végén, amire egyelőre nem kaptak választ.

Péterffy Attila: 15 napon belül válaszol ezekre a kérdésekre.

Kővári János: koronavírus-világjárványról kérdez: milyen önkormányzati intézkedések várhatók a következő hetekben, kérdezi Péterffy Attilától. A Pécs Pride kérdését is felveti, ahol szerinte sok lesz a külföldi.

Péterffy Attila: nem ez volt az eredeti kérdése, hanem hogy elképzelhető-e nagyobb létszámú események lemondása. Erre a válasz: igen. Az Országos Operatív Törzs ajánlásait fogják figyelembe venni a továbbiakban is. A pánikkeltést el kell kerülni, erre tekintettel meg kell gondolni, milyen intézkedéseket és nyilatkozatokat tegyenek. A megelőzés az első: tömegrendezvényeket nem tart az önkormányzat, ez biztos.

Tizenkilencedik napirendi pont: Az Önkormányzat, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a QUARTZ Kft. között megkötött megállapodás módosítása.

A Magasház bontási anyaga másik helyre kerülhet át, ehhez egy szerződést kell módosítani. Dűlőutak felújítására fogják használni a törmeléket.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Huszadik napirendi pont: A Tüke Borház, a Szilárd Leó Park Pavilon és a Megyeri téri pavilon hasznosítása.

A legutóbbi közgyűlésről elhalasztott napirendi pont. Pályázatot írnak ki a három vendéglátóipari egység üzemeltetésére.

Tüke Borház: a borkínálatban 50 százalékban helyi termékeknek kell lennie, más termékekre nem terjesztik ki ezt a pályázati feltételt.

Huszonegyedik napirendi pont: A „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés támogatása.

Kóbor József (LMP), az Európai Régiók Parlamentjének képviselője: egy, a Székely Nemzeti Tanács által elindított népi kezdeményezésről van szó, egymillió aláírást kellene összegyűjteni, ehhez kér segítséget. A kisebbségi problémákra 21. századi megoldásokat kell találni.

Barkóczi Csaba: támogatja a Fidesz-frakció.

A Jobbik és a Momentum is támogatja, de nem ment át a javaslat, sokan tartózkodtak.

Az ülés után a Momentum sajtóközleményt adott ki a témában:

A Momentum Mozgalomban fontosnak tartjuk, hogy minden nemzeti kisebbség egyenlő jogokat gyakorolhasson a többségi lakossággal. Sajnálatos módon ez sokszor a nemzetiségi régiók esetében nem valósul meg, mivel a helyi kormányzat ezen területekre nem szán pénzt. A Momentum ezért támogatja a Székely Nemzeti Tanács »Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért« elnevezésű aláírásgyűjtést. Fontos számunkra az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés minden európai polgár számára, így az esélyegyenlőség jegyében biztosítani tudjuk ezen közösségek fejlődését.
Kiemelt fontosságú ez az ügy azért is, mert érinti a külhoni magyar testvéreinket, akikkel szolidaritást kell vállalnunk. Támogatnunk kell nyelvi, kulturális és politikai jogaik érvényre juttatását.
Ezért támogattuk Kóbor József képviselő úr beadványát, hogy egy igazságosabb rendszert hozhassunk létre Európa nemzeti kisebbségei, és főként külhoni honfitársaink számára.
Huszonkettedik napirendi pont: Nyilatkozat kiadása a Székely Szabadság Napjáról.

Csizmadia Péter felolvassa a nyilatkozatot.

Kővári János: erkölcsi kötelesség támogatni a határon túli magyarokat minden lehetséges eszközzel, ezért érthetetlen számára, miért tartózkodtak az előző szavazásnál. Ennél az előterjesztésnél igennel szavazzon mindenki, ezt kéri.

Kóbor József: baromira meg van döbbenve, ugyanezt a magyar parlament nagy többséggel megszavazta, rengeteg magyar városi testület is megszavazta. Önök most azt kaszálták el, amivel előre lehetne menni Európában kisebbségi ügyekben, nem a sérelmi politizálás alapján.

Csizmadia Péter: Józsi, egyetértés van közöttünk, ezt az előterjesztést nem is kell Európába vinni, ez a mi felelősségünk. Az a 11 szégyentelen ember, aki ezt nem szavazta meg, ne tántorítson el bennünket. Szégyellje magát, aki ezt nem szavazta meg.

Péterffy Attila: ő is tudja, de inkább nem mondja, kinek kellene szégyellnie magát.

Csizmadia Péter: azt kéri Péterffytől, moderálja magát.

Péterffy Attila: ő is ezt kéri Csizmadiától.

Barkóczi Csaba: azt szeretnék, ha a mostani előterjesztést egyhangúlag támogatná a közgyűlés.

Siposné Bikali Éva (DK): a városi közgyűlésben nem politikai kérdésekről kellene beszélni.

Fogarasi Gábor: támogatni fogják ezt az előterjesztést is.

Ágoston Andrea: két nagyapja is erdélyi, neki szívügye Erdély. A székely szabadság ügye elválaszthatatlan a magyar szabadság ügyétől.

Kővári János: Siposné Bikali Évához: szégyen, hogy a DK-ban még mindig így gondolkodnak a határon túli magyarokról.

Berényi Zoltán: Siposné Bikali Évához: ugyanazt csinálják a székelyekkel, mint a somogy-vasas-hirdiekkel.

Kóbor József: ha utánanéztek volna, mit tartalmaz az előterjesztése, akkor látnák, hogy ez egy száraz anyag. Önök azt hitték, hogy ez egy elvakult nacionalista lózung, pedig nem az. Amit önök csináltak, az szégyent hozott a városra és megnehezítette az én dolgomat is.

Auth István: a kisebbségeket nem kellene politikai haszonszerzésre használni.

Ágoston Andrea: a fideszeseknek: az önök kormánya a legalapvetőbb jogokat nem adja meg a legnagyobb kisebbségünknek, a magyar cigányságnak.

Kővári János: szociális városrehabilitációs programot folytattak az elmúlt években Pécsett.

Barkóczi Csaba: Ágoston Andreának: székely földön magyar nyelvű roma kisebbség is él, ezt is tartsa szem előtt, amikor szavaz.

Elutasította a közgyűlés ezt az előterjesztést is.

(Az ÖPE képviselői elhagyták az üléstermet.)

Huszonharmadik napirendi pont: Deklaráció a Székely Szabadság Napjáról.

Péterffy Attila: árnyalatnyi különbség van a Fidesz-ÖPE és a városvezető koalíció nyilatkozata között.

„A Közgyűlés úgy dönt, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben, a Székely Szabadság Napján méltóképpen megemlékezik 1854 székely vértanúiról. Pécs Megyei Jogú Város csatlakozik azon városok közösségéhez, amelyek március 10-én kitűzik a székely zászlót a Városházára és annak közgyűlési dísztermében.”

Barkóczi Csaba: nem árnyalatnyi különbség van, mert utóbbiból hiányzik a területi autonómia ügye.

Ruzsa Csaba: 2010-től megemlékezhettek volna bármikor a székely szabadság napjáról, de nem tették meg.

Csizmadia Péter: Önök nem értik, mi a kezdeményezés lényege, relativizálják ezt a témát. Érdemes ellátogatni Erdélybe, akkor talán megértik, miért fontos ez az ügy. Azért is fontos, mert idén lesz századik évfordulója a trianoni békediktátumnak.

Barkóczi Csaba: támogatni fogják ezt a deklarációt, bár ez az ő javaslatuknak a felpuhított változata.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Huszonnegyedik napirendi pont: Pénzeszköz átadási megállapodás megkötése az Integrált Nappali Szociális Intézmény fejlesztő foglalkoztatásának pályázati támogatásához.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Huszonötödik napirendi pont: A Pécs, Reménypuszta 0214/90 hrsz-ú ingatlan belterületbe csatolása.

Topán László: egy kertészeti profilú áruházat szeretne építeni a tulajdonos ide, ehhez van szüksége a belterületbe csatoláshoz. Ez a beruházás 10-15 munkahelyet is hozhat. A cég a székhelyét is ide kívánja hozni.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Huszonhatodik napirendi pont: Janus Pannonius Múzeum Állományvédelmi tervének, valamint a Gyűjtemény gyarapítási és revíziós tervének jóváhagyása.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Huszonhetedik napirendi pont: Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések.

Megszavazta a közgyűlés az előterjesztést.

Napirend utáni felszólalások következnek

Barkóczi Csaba: bölcsődei férőhelyekről: új épületbe költözött a Szent Mór Aradi utcai óvodája, ezért megüresedett az épület, ami önkormányzati fenntartású. Azt kérdezi, lehetne-e bölcsődét létrehozni az ingatlanban.

Péterffy Attila: 11 helyen 832 bölcsődei férőhely van, nincs várólista. Bocsássa az önkormányzat rendelkezésére a konkrét igényeket, és megfontolják ennek lehetőségét.

Barkóczi Csaba: Székely Szabadság Napja rendezvény kapcsán bejelentést tesz: elmarad a rendezvény a koronavírus járvány miatt, egy későbbi időpontban megtartják.

VÉGE A KÖZGYŰLÉSNEK

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő