A Fidesz és az ÖPE szerint riogat és bozótharcra készül a városvezetés

Bár sokkal jobb költségvetési helyzetben van a pécsi önkormányzat most, mint a Fidesz idejében bármikor, a városvezetés riogat és rémhíreket terjeszt – mondta sajtótájékoztatón hétfőn délután Csizmadia Péter. A Fidesz pécsi frakcióvezetője Kővári János (ÖPE-KDNP frakció) és Vári Attila (Fidesz) képviselők társaságában beszélt a 2020-as pécsi költségvetés tervezetéről. Utóbbi múlt pénteken került fel az önkormányzat honlapjára, és itt írtunk róla részletesen. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, az előző városvezetés 9,5 milliárd forint visszatérítendő, kamatmentes támogatást kapott a kormánytól, amikor a pécsi önkormányzat jogilag ugyan nem, de gyakorlatilag csődbe került (pontosabban 12,5 milliárdot, de abból 3 milliárd egy éven belül visszafizetendő, rövid lejáratú hitel volt.). Ebből 2019-ben a fideszes városvezetés 1 milliárd forintot fizetett vissza, a maradék 8,54 milliárdot a kormánnyal kötött szerződés szerint idén év végéig kellene egy összegben, pénzben visszafizetni.

A múlt pénteken nyilvánosságra került költségvetés-tervezetben a pécsi városvezetés ennek a 8,5 milliárdnak a visszafizetésére három verziót vázol fel.

  • “A” verzió: egy összegben, idén, pénzben – ez az előterjesztés szerint katasztrofális következményekkel járna a városüzemeltetés egészére nézve
  • “B” verzió: idén, 2,4 milliárd, aztán 2023-ig évente 2 milliárd pénzben – ez azzal járna, hogy az önkormányzatnak 2023-ig semmiféle pénzügyi-gazdaságfejlesztési mozgástere nem lenne, “felélné a jövőt”
  • “C” verzió: idén 2,4 milliárd, a maradék bő 6 milliárdot ingatlanokkal váltaná meg a város

A városvezetés szerint kizárólag a “C” verzió a kiút a mostani állami adósságcsapdából, így arra alapozva állították össze a 2020-as költségvetést, amiről holnap, március 10-én tárgyal és dönt a pécsi közgyűlés.

Csizmadia a riogatást és a rémhírterjesztést az “A” verzió kapcsán említette meg, és arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az általa vezetett pénzügyi és ellenőrzési bizottság nem fogadta el a pécsi költségvetés tervezetét. (Egy, a városvezető koalícióhoz tartozó képviselő hiányzása miatt 2-2 lett a szavazati arány a bizottságban. Ettől még a közgyűlés kedden megszavazhatja a tervezetet.) 

A fideszes képviselő az elmúlt tíz évet megelőző elmúlt tizenkét évet kritizálva elmondta, a szocialisták 43 milliárd forint tőketartozást hagytak a Fideszre 2010-ben, ami aztán éveken át 5-7 milliárd forintos működési hiányt termelt a városi költségvetésben. Állítása szerint a 2013-14-es állami hitelátvállalás után 2015-re ez a működési hiány évi 2-2,5 milliárd forintra mérséklődött, hogy aztán a helyi “gazdasági szerkezetátalakítás” és költségcsökkentés hatására 2019-re 2-2,5 milliárdos pluszba forduljon. Szerinte a mostani városvezetésnek nem lett volna más dolga, mint újratárgyalni a kormánnyal az adósság visszafizetésének feltételeit és átütemezni a törlesztést. Mint mondta, nem tudják, a városvezetés milyen számokat, milyen javaslatokat küldött a kormánynak, mert állításuk szerint a költségvetési főosztály vezetője kérdésükre nem tudott részletekkel szolgálni a témát illetően. Kijelentette, információik szerint érkezett válasz a kormánytól Péterffy Attila tárgyalást kezdeményező korábbi levelére, amiben támpontokat kérnek a városvezetéstől, amelyek mentén elkezdhetik a tárgyalást. Azt nem tudják – mint mondta -, hogy erre Péterffyék válaszoltak-e, de az a benyomásuk, hogy a pécsi önkormányzati vezetés bozótharcra készül a kormány ellen. Csizmadia Péter szerint ezt diktálja a gyurcsányi logika, és reméli, a volt kormányfő múlt heti pécsi látogatásakor nem mondta tollba Péterffy Attilának, hogy mit csináljon. 

Kővári János úgy fogalmazott, Péterffy Attila túszul akarja ejteni Pécs lakosságát, hogy zsarolni tudja a kormányt. Szerinte ha a következő 2-3 évben nem lesz komoly gazdasági válság, akkor az évi 2 milliárd forint törlesztés könnyen kifizethető lenne a “gazdasági növekedés” segítségével. Szerinte a költségvetés tervezetében fenyegetések vannak, de inkább tárgyalni kéne. Úgy véli, a költségvetésről szóló előterjesztés egyes részei komolytalanok, a kampányprogramból vannak átemelve. Kijelentette, a polgármester és a városvezetés alkalmatlan, ami abból is látszik, hogy a költségvetés nem megfelelően van összeállítva, és ezért kezdeményezni fogja annak felülvizsgálatát.

Vári Attila arról beszélt, hogy a “húszhuszas költségvetés” tervezete óriási bizonytalanságot mutat. Mivel a helyi sportlétesítmények kapcsán a városvezetés piaci alapú működtetést helyezett kilátásba, szerinte sérülni fog az utánpótlásképzés és a felnőtt csapatok is rosszul járhatnak. Konkrétan így fogalmazott: “ez veszélyezteti a fiatalok egészséges életmódjának nevelését”. Vári a PSN kapcsán annyit mondott, információi szerint a cég munkavállalói még nem kapták meg februári fizetésüket. 

Kérdésekre válaszolva Csizmadia Péter és Kővári János is megerősítette, hogy a városvezetés által felvázolt verziók közül a “B”-t tartják a legjobbnak. Lapunk kérdésére, hogy a 2023-ig tartó évi 2 milliárdos törlesztés esetén maradna-e bármennyi plusz pénz a kasszában évente, amivel gazdálkodhatna az önkormányzat és ha igen, akkor konkrétan mekkora összeg, Csizmadia Péter azt válaszolta: hadd ne kelljen konkrét összeget megneveznie. Annyit mondott, hogy tavaly is vissza tudott fizetni a város valamennyit (egy milliárdot, a szerk.) és maradt még mozgástere azon felül is. Mivel nulla százalékos hitelről van szó, ezért szerintük a pénzben való hitelmegváltás Péterffyék állításával ellentétben nem a jövő felélése, az ingatlanban való fizetés viszont az, mert úgy ingatlanvagyont veszít a város. 

Mindezek alapján sem a Fidesz, sem az ÖPE nem fogja megszavazni kedden a költségvetést.

Az alábbi videón a teljes sajtótájékoztató látható.

Hirdetés