20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálHoppál: a pécsiek is előreléphetnek

Hoppál: a pécsiek is előreléphetnek

A jövő évi költségvetésről és az általa biztosított kedvezményekről beszélt Pécsen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A büdzsé lehetőséget teremt arra, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikájának hatása a pécsiek számára is kézzelfoghatóvá válik.

A jövő évi költségvetés tervezetéről szólva a politikus kifejtette, hogy 2017-ben is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó mértéke, néhány áru – a tej, a tojás és a baromfihús – áfája pedig öt százalékra csökken.

– A másik fontos üzenetünk az otthonteremtés. A csok révén új és használt lakásokat is lehet vásárolni, a költségvetésben rendelkezésre áll a rendkívüli áfacsökkentés, ami az otthonteremtési célú lakásépítésekre vonatkozik – fogalmazott.

Tovább folytatódik a különböző ágazatokban már elkezdődött bérfejlesztés, így „mindenki léphet egyet előre”.

– Július elsejétől bevezetjük az állami tisztviselői életpályamodellt, a jövő évi költségvetésben is szerepel ennek a finanszírozása. Az a szándékunk, hogy mindenki léphet egyet előre. Ezt a programot 2017-ben is folytatjuk: a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban és a köznevelésben dolgozók, azaz a pedagógusok esetében is folytatódik az életpályaprogram és a forrás rendelkezésre áll százmilliárdos nagyságrendben.

A képviselő szerint hat éve vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, ugyanis 2010 előtt „drámaian és brutálisan” csökkent azok értéke, ráadásul a szocialista kormányok elvették az idősek 13. havi nyugdíját is.

– Az elmúlt hat esztendőben ezt a plusz egy havi nyugdíjat kitermelte a magyar gazdaság, így azt sikerült visszaadni a nyugdíjasoknak nemcsak a járandóság emelésével, hanem az áfa- és rezsicsökkentés intézkedéseivel is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő