Hirdetés

2019-ben indult Pécsett a HungAIRy LIFE integrált projekt, amelynek sikeres működéséhez elengedhetetlen, hogy az abban kiemelt szerepet vállaló ökomenedzserek elvégezzenek különböző szakmai továbbképzéseket. A nemrégiben megtartott kerékpáros-közlekedésről szóló szemléletformáló képzésről számolt be lapunknak Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere.

Két éve, 2019. január 1-jén indult el Pécsett is a levegőminőség javítását célzó 8 éves környezetvédelmi LIFE integrált projekt, a HungAIRy. A projektben részt vevő 10 településen 2020 első felében kezdték meg működésüket az ökomenedzser-irodák, többek között Pécsett is. Az ökomenedzserek szakmai munkáját és annak hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, amelyet a HungAIRy projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. hozott létre és működtet.

Az ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a projektben részt vevő települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatát, emellett pedig részt vesznek helyi figyelemfelhívó, környezetvédelmi-szemléletformáló akciókban is. Feladatuk továbbá, hogy támogassák az önkormányzat sikeres uniós és hazai finanszírozású pályázatait és koordinálják a levegőminőség javításával kapcsolatos helyi intézkedéseket is. Ahhoz pedig, hogy munkájukat a lehető leghatékonyabban tudják végezni, az ökomenedzserek folyamatosan részt vesznek a levegőminőség védelméről, a szemléletformálásról és a projektmenedzsmentről szóló továbbképzéseken is.

Szénásy Luca, a város önkormányzatának ökomenedzsere lapunknak elmondta, hogy ezek a képzések biztosítják a szakemberek számára, hogy átfogó tudással rendelkezzenek az adott területeken, valamint szükségesek ahhoz, hogy az említett területekhez kapcsolódó projektfeladatokat sikeresen megvalósíthassák.

– A HungAIRy LIFE integrált projekt keretében már három szemléletformáló képzésen vehettünk részt, amelyek mind a lakossági károsanyag-kibocsátás témakörére épültek. Ezek a zöldhulladék kezelése, az energiahatékonyság és a környezetbarát szilárd tüzelés című képzések voltak – idézte fel az ökomenedzser, hozzátéve, hogy a negyedik képzésre a napokban, május 3-án került sor.

Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere

Mint mondta, a kerékpáros-közlekedésre fókuszáló szemléletformáló képzésen többek között a Magyar Kerékpárosklub és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei tartottak előadást az érdeklődőknek.

– Szó volt a kerékpározás környezeti és egészségre gyakorolt előnyeiről, azonban a hátrányok és veszélyek sem maradtak ki az előadásokból. Megtudhattuk például, hogy biciklizés közben akár négyszer több aeroszol-részecskét lélegzünk be a nyugalmi állapothoz képest, ezért nem árt a maszkviselés és a forgalmas belvárosi területek elkerülése kedvezőtlen levegőminőség esetén. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy napi félórányi biciklizésnek mint fizikai aktivitásnak még ilyenkor is nagyobb az egészségnyeresége, mint a kisméretű aeroszol részecskék (hétköznapi nevén szálló por) jelentette egészségveszteség, ami a kerékpárosokat éri – mondta.

Kiemelte továbbá, hogy az előadásokból az is kiderült, hogy Magyarország a harmadik „legkerékpárosabb” ország Európában, de szóba kerültek a kerékpározással kapcsolatos tévhitek, illetve az autós-bringás-gyalogos együttműködés fontossága is. Végezetül az ökomenedzser elmondta, hogy a következő képzések témája az ökovezetés és a közlekedési eredetű kibocsátások lesznek.

A Magyar Kerékpárosklub oldalán számos hasznos információt, infografikákat és oktató videókat találunk a kerékpározásról.

A Zöldhulladék Kezelése I. című szemléletformáló képzéseiről készült videófelvétel pedig elérhető a HungAIRy LIFE integrált projekt oldalán.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés