13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletIdén is díjazza a tehetséges tanulókat és hallgatókat a város

Idén is díjazza a tehetséges tanulókat és hallgatókat a város

Második alkalommal írta ki a pécsi önkormányzat tanulói és hallgatói pályázatát. A keddi közgyűlés dönt az idei díjazottak személyéről.

Tavaly ítélték oda először a középfokú és a felsőfokú oktatásban tanuló pécsi kiválóságok számára a Pécs város tanulói és hallgató díjait. 

– A városvezetés célja a tehetséggondozás, a díjazottak szakmai előmenetelének elismerése és anyagi megsegítése – mondta lapunknak Nyőgéri Lajos.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a közép- és felsőoktatásban tanulókat külön díjazzák a Pécs Város Kiváló Tanulói és Hallgatói Díjainak elnyerésére kiírt pályázat lezárásakor, különböző kategóriákban, a képzési típusoknak (a középfokú oktatásban például gimnázium, szakgimnázium, szakképző iskola) megfelelően. Kategóriánként öten kaphatnak díjat, ami összesen harminc fiatal munkájának elismerését teszi lehetővé. 

Nyőgéri Lajos alpolgármester

A Pécs Város Kiváló Nemzetiségi Tanulói és Hallgatói Díj esetében nemzetiségenként a legkimagaslóbb eredményeket felmutató tanulókat, hallgatókat díjazzák, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az adott nemzetiségi közösség identitásának megőrzéséhez, tovább örökítéséhez, a kulturális értékek és hagyományok ápolásához.

A pályázati felhívást az önkormányzat saját internetes felületein hirdette meg, illetve az összes érintett pécsi oktatási intézménynek megküldték a tavaszi időszakban.

A díjazottak egyszeri nettó 200 ezer forintot, oklevelet és NFT-t (eredetiségigazolással ellátott digitális műtárgy, kizárólag digitális formában létező alkotás) kapnak.

Nyőgéri Lajos elmondta: tavaly és idén is huszonhat főt díjaztak, 23 kiválósági és 3 nemzetiségi pályázót. Hozzátette: a kiválósági díjakat november elején, a Magyar Tudomány Napjához kötődve adják majd át, a nemzetiségi díjakat pedig december 18-án, a Nemzetiségek Napján vehetik át az érintett tanulók.

Az önkormányzat tavalyhoz hasonlóan idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz, melynek célja a felsőoktatásban tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók segítése. A pályázatot október 3-ig írják ki, november 3-ig lehet pályázni, az elbírálás határideje december 5.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő