13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekSzilveszter: ezt kínálja Európa!

Szilveszter: ezt kínálja Európa!

Az utazási irodákban szilveszterkor válogathatunk az olyan ajánlatokban, amelyek potom pár milliócskáért elrepítik a családot a Csendes-Óceán egy kis szigetére, hogy egy szál ingben, a hőségben köszöntjük az Újévet. Ezt azért kevesen engedhetik meg maguknak, ezért fejünket fordítsuk inkább az öreg kontinens felé: keressünk itt egy extra élményt kínáló helyszínt, ahol méltón búcsúztathatjuk el 2015-öt. Szemügyre vettünk pár európai nagyvárost, hogy miként zajlik ott az ünnep?


Bécs: keringő éjfélkor

Kedvelt úti célunk Bécs az év minden szakában. Az adventi vásár már hagyományosan tömegeket vonz itthonról is, de december 31-e is tartogat programokat az ünneplők számára. Az egészen kifinomultaknak sok hangversennyel és kiállítással, a többieknek óriási fogadásokkal, bankettekkel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal kedveskednek a sógorok. Ebben az évben egy igazán különleges éjféli tűzijátékot ígérnek a városközpontban és a Praterben is. A Hofburgban ismét megrendezik a híres Császárbált, ezzel indul a báli szezon. A Stephansplatzon 31-én este a bécsi tánciskolák rendeznek villámgyors keringőtanfolyamot.

London: felnőttként gyerekek 

Londonban is hagyományosan sokan szilvesztereznek. Az angoloknál a tűzijáték a fő attrakció, amit a Big Ben lábánál, vagy a London Eye-nál is megcsodálhatunk. Rengeteg szokás él Angliában: közös éneklések, sétahajókázás, árnyjáték. Idén óriási szórakozást ígérnek az ún. „Regression Sessions” partik több klubban is, ahol a felnőttek igazi gyerekként szórakozhatnak: lesz óriási ugrálóvár, trambulin, labdákkal teli medence és rengeteg retro videojáték, mindez szigorúan 18 éven felülieknek! A BBC-n pedig mindig ugyanaz a talkshow megy: már emiatt is érdemes kilátogatni!

londoni tűzijáték
Tűzijáték Londonban
Berlin: gigaparti a Brandenburgi kapunál

A berlini szilveszter mindenkiben nyomot hagy, aki már egyszer járt kint. A német szilveszter leginkább a féktelen petárdákról, tűzijátékokról, rakétákról szól, egy igazi hang- és fényorgia zajlik ilyenkor Berlinben egy teljes éjszakán át. Az idei évben Európa egyik legnagyobb szabadtéri ünnepét tervezik a Branderburgi kapunál, minden turista ide látogat el. Az Arena Berlin is tárt karokkal várja a vendégeket, 6,5 ezer négyzetkilométernyi területen tíz DJ biztosítja majd a hangulatot. Aki tehát hangosan, önfeledten, őrülten akarja búcsúztatni az Óévet, annak Berlinben a helye!

arena berlin
Az Arena Berlin
Spanyol nyugalom? Nem!

Madridban, Barcelonában nyugisabban telik a „Nochevieja”. A spanyolok csendesebben ünnepelnek, pezsgőznek, mulatoznak, ám ha éjfélt üt az óra, akkor mindenki megbolondul: a szokás szerint az óra tizenkét harangszavára tizenkét szőlőszemet kell magukba tömniük. Ha ez nem sikerül, akkor bizony balszerencsés év vár rájuk. Ezért aztán készenlétben állnak szőlővel a kezükben. Akik a szabadban vannak, azok az óratornyoknál és templomoknál, akik szobában vannak, azok a tévé-rádió előtt figyelnek a harangszóra. Érdemes volna tanúja lenni ennek… Aki pedig ellátogat Madrid városközpontjába (Puerta del Sol) szilveszter éjjel, az több ezer tízezer emberrel együtt készülhet óriási lézershow-ra és tűzijátékra.

Spanyolországra jellemző, hogy csak éjfél után kezdődnek a nagy bulik, vannak olyan szórakozóhelyek, amelyek egészen éjfélig zárva tartanak!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő