20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálA hős pécsi kisfiú nyerte meg a versenyt

A hős pécsi kisfiú nyerte meg a versenyt

A mobilapplikációs szavazás eredménye és a héttagú kuratórium döntése alapján is a kilencéves pécsi kisfiú, Budavári Andor nyerte a TV2 Süss fel nap! programját. Ahogy korábban megírtuk, Andor csontvelőt adott ritka genetikai betegségben szenvedő kisöccsének, hősies tette miatt szülei benevezték a kereskedelmi csatorna programjába. A Budavári család a megnyert egymillió forintot annak a kórháznak ajánlja fel, ahol Andor öccsét ápolják.

Budavári Andor csupán kilencéves, de már most többet tett az életben, mint sok felnőtt. A pécsi kisfiú csontvelőt adott ritka genetikai betegségben szenvedő kisöccsének. A hároméves Lacika őssejt-beültetése sikeres volt, most azonban válságos az állapota. Jelenleg is a Szent László kórházban ápolják, és az már teljesen biztos, hogy a család nem tudja együtt tölteni a karácsonyt.

Életet mentett
Életet mentett

A Budavári család tragédiája idén nyáron kezdődött, amikor teljesen váratlanul elvesztették legidősebb gyermeküket, a 17 éves Koppányt. A kamaszfiúról kiderült, hogy egy igen ritka genetikai betegségben szenved, és bár egész életében tünetmentes volt, amikor elkapta a nyállal terjedő mononukleózist, immunrendszere felmondta a szolgálatot.

A családnak alig volt ideje felocsúdni az őket ért veszteségből, máris jött az újabb szörnyű hír.

– A szűrésen bebizonyosodott, hogy legkisebb gyermekünk, a 3 éves Lacika szintén veszélyeztetett. Ezért nemrég őssejt-beültetésen kellett átesnie – mondta el lapunknak Budavári Csaba, a gyerekek édesapja.

A műtétre azért kerülhetett sor szinte azonnal, mert a testvérek közül Andor alkalmas donor volt. (Vannak beteg gyerekek, akik hat éve várnak donorra – a szerk.) A kilencéves kisfiú gondolkodás nélkül vállalta a műtétet és a beavatkozással járó fájdalmakat. Egy kicsit sem félt a műtéttől, csak attól tartott, hogy nem fog sikerülni a beavatkozás, és nem tudja megmenteni Lacikát – mondta Csaba.

A műtét szerencsére sikeres volt, de szövődmények léptek fel, és bár az intenzív osztályról már kikerült, a kisfiú válságos állapotban van. Lacika emésztőrendszere teljesen tönkrement, jelenleg csak infúzión keresztül tudják táplálni.

Andor hőstette arra sarkallta a szülőket, hogy benevezzék fiukat a TV2 Süss fel nap! elnevezésű programjába, amelyben olyan gyerekhősöket kerestek, akik a mindennapok során valami jelentőset tettek azért, hogy jobb legyen a világ.

Budavári Andor

A pécsi kisfiúnak rengeteg támogatója akadt, így kicsit több mint negyvenezer szavazattal Budavári Andor nyerte a TV2 Süss fel nap! internetes szavazását, illetve a mobiltelefonra tölthető applikáción is ő lett az első. Továbbá a Süss fel nap! program héttagú kuratóriumának (amelynek többek között a pécsi Marsalkó Dávid is tagja) döntése alapján is Andor került ki győztesen a tíz fiatal közül.

A család a megnyert egymillió forintot jótékony céllal a budapesti Szent László kórház gyermek- transzplantációs osztály alapítványának ajánlják fel.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő