24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldIndul a bevallási szezon

Indul a bevallási szezon

A friss szja-bevallási információk már elérhetők a NAV honlapján. Mutatjuk a részleteket.

Már elérhető a személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa és a kitöltéséhez szükséges felület. Azok, akik maguk készítenék el, már használhatják a webes kitöltő programot is. Az elkészített bevallásokat kényelmesen, elektronikusan lehet utána beküldeni – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV-felület akkor is megfelelő, ha valaki nem az ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bevallását. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható, illetve beszerezhető a hivatal bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat.

A bevallás kitöltése jóval egyszerűbb azonban, ha a NAV tervezetét veszik alapul, ami nem csak magánszemélyeknek készül. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de esetükben ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival.

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára május 22.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét is.

Akinek nincs azonosítója, március 16-áig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben,
  • az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A nyilatkozat benyújtásának határideje május 22.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő