20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálInteraktív történelem

Interaktív történelem

Megújult Baranya Megyei Levéltár Rét utcai kutatóterme, ahol ezentúl interaktív módon is elérhetővé válnak a régmúlt különböző irat- és képanyagai.

Az átadó ünnepségen részt vett Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a város önkormányzata oktatási és kulturális bizottságának elnöke is.

– Bízom benne, hogy a tanárok és a levéltárosok együttműködésében a diákok olyan új ismeretanyagot kapnak, mely számukra is nagyon hasznos lesz, akár a mindennapjaikban, akár humán és történelmi tanulmányaik során – fogalmazott Mikó.

levéltár újra

A levéltár Rét utcai részlegének kutatóterme és kiszolgáló egysége a megújulás után 32 ember számára biztosít interaktív oktatótermet egyidejűleg. Nagyképernyős érintőképernyős monitorok, vitrinek és munkaállomások létesültek, melyek így 21. századi környezetet biztosítanak a levéltár digitalizált állományainak bemutatására. A modern számítástechnikai eszközökkel is felszerelt helyiséget csütörtökön adták át Pécsett.

– Ez a 43 millió forintos projekt segít a kulturális szférának, hiszen a múltunk megismerése és feltárása ezen keresztül nem csak a levéltárosok és kutatók mindennapjait fogja kitölteni köszönhetően az interaktivitásnak – mondta Hoppál Péter.

levéltár5

A fejlesztés révén többek között nyomon követhető, hogyan változtak a város utca nevei a 18. századtól kezdve, emellett ugyanazokat a dokumentumokat egyidejűleg többen is vizsgálhatják. Lehetőség van interaktív történelemórák megtartására, ahol szinte megélhetővé válik a múlt.

– A fejlesztésnek köszönhetően azokat a diákokat is elérhetjük, akiket korábban nem. – Megdöbbentő élmény lehet egy tanuló számára, hogy ahol él ott valaha búzamező, templom, kaszárnya, lő- vagy repülőtér volt – tette hozzá Ódor Imre, a levéltár igazgatója.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő