12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekJakab Ferenc: Pécs és Bécs közös vakcinát fejleszt

Jakab Ferenc: Pécs és Bécs közös vakcinát fejleszt

Jakab Ferenc pécsi virológus az ATV híradónak nyilatkozott: beszélt az új koronavírus-mutációról, a vakcinák biztonságosságáról, de említést tett egy új magyar-osztrák oltóanyagról is.

Ezek hangzottak el az interjúban: 

  • Még csak a Pfizer/BioNTech vakcinája érhető el az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca oltóanyaga is – mondta.
  • Szerinte jelenleg úgy tűnik, hogy a most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas a mutációnak a kivédésére is. De az sem elképzelhetetlen a szakember szerint, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet.
  • A virológus elmondta: egyáltalán nem kell félni az oltástól, a híresztelésekkel ellentétben ezek az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak. Az oltási hely ugyan esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat, sőt hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van – tette hozzá.
  • Mint ismertette, az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – a debreceni egyetem mellett – új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van. Január végén, február elején kezdik az állatkísérleteket. Hogy mikorra várható a beadható oltás, arról nem akart találgatásokba bocsátkozni.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő