Hirdetés

A hiánypótló projektnek köszönhetően megismerhetővé válnak a pécsi civil szféra legfontosabb jellemzői és közös problémái.

A Pécsi Közösségi Alapítvány egy több elemből álló, kétéves program keretében augusztus 21-én elindította az első pécsi „Civil Szelfi” projektet. Mi is ez? A „Civil Szelfi” – a szelfi szó jelentésének megfelelően – a Pécsett tevékenykedő, és a kezdeményezésbe bekapcsolódó helyi civil szervezetek részletes bemutatkozását, azaz „önarcképét” jelenti.

Fontos projektről van szó, hiszen a pécsi civil szervezetekről kifejezetten kevés információ található, különböző adatok léteznek arra vonatkozóan, hogy hány civil szervezet szerepel különféle nyilvántartásokban, adatbázisokban, arról nem is beszélve, hogy például ezek a szervezetek milyen területeken, illetve ágazatokban tevékenykednek. A szervezők több száz szervezetet kerestek meg, a visszajelzések folyamatosan érkeznek, de sok válaszra még várnak.

A „Civil Szelfi” célja tehát az, hogy egy online kérdőívre támaszkodva feltárják a pécsi civil szervezetek működését, sajátosságaikat, továbbá

  • erősségeiket, amelyekre építeni lehet,
  • azokat a gyengeségeket, amelyek gátolhatják tevékenységüket,
  • és azokat a lehetőségeket, amelyek a szervezetek számára „önerőből” is kiaknázhatók.

De mit nyújt a projekt a pécsi civil szféra és a konkrét szervezetek számára? Miért érdemes jelentkezni?

  • A „Civil Szelfi” keretén belül feltárják a szervezetek hasonlóságait,
  • a többségüket érintő közös problémákat,
  • a hatékonyabb működésüket és érdekérvényesítési lehetőségeiket gátló tényezőket,
  • valamint a különbségekben rejlő potenciált, a kiaknázható lehetőségeket.

A projektnek köszönhetően többek között megismerhetővé válnak tehát a pécsi civil szféra legfontosabb minőségi jellemzői és közös problémái, ezekre az információkra támaszkodva pedig a Pécsi Közösségi Alapítvánnyal közösen (de akár külön szervezetenként is) dolgozhatnak ki különböző fejlesztési programokat.

A „Civil Szelfiről” és a keretprogramról minden további részlet a Pécsi Közösségi Alapítvány honlapján érhető el.

Fotópályázat: Ilyen pécsi civilnek lenni

Az elkövetkezendő két évben a Pécsi Közösségi Alapítvány négy fotópályázatot indít a „Civil Szelfihez” kapcsolódóan. Az első fotópályázat a Pécsett működő civil szervezetekre, csoportokra fókuszál, témája a következő:

„Mutasd meg, te milyennek látod és hogyan éled meg a pécsi civil életet, a civil csoportok szereplőit.”

A szervezők olyan fotókat, portrékat várnak a jelentkezőktől szeptember 1. és október 1. között, amelyek a pécsi civil közösségek hétköznapjaiba engednek bepillantást.

„A fotód legyen tudatos, próbálj egyedi látásmódot belevinni. Célunk rengeteg pillanatkép készítése az utókor számára, 2023 őszéről!” – áll a felhívásban.

A fotókat október 1. éjfélig lehet feltölteni ezen az oldalon.

A szeptember 13-án 17 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött nyitórendezvényen a Reggeliben négy pécsi fotográfus ad majd tippeket a pályázóknak szelfi- és portrékészítésből, vezetésükkel pedig az érdeklődők közösen is fotózhatnak majd „civil pécsi arcokat”.

Itt lehet regisztrálni a megnyitóra (a helyek száma korlátozott, érdemes időben jelentkezni).

A felhívásra beérkezett fotókat egy szakmai zsűri fogja kiértékelni, az első három helyezettre értékes nyeremények várnak. A zsűri által legjobbnak ítélt 10 alkotást a Reggeliben állítják ki, majd pedig elárverezik (a befolyt összeg az adott fotó készítőjét illeti).

Hirdetés