23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaKarnyújtásnyira a Zsolnay-kisbolygótól

Karnyújtásnyira a Zsolnay-kisbolygótól

Még az új pécsi planetárium megnyitója előtt vetette fel félig-meddig tréfásan Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, hogy egy égitestet kellene elnevezni Zsolnay Vilmosról. Utánajártunk, s kiderítettük, hogy az elképzelés közel sem olyan távoli, mint amilyennek elsőre tűnik.

Márta István felvetése szerint a pécsi gyáralapító, Zsolnay Vilmos munkássága, vagy maga Pécs városa is megérdemelné, hogy egy csillagot, üstököst, vagy egy kisbolygót elnevezzenek róla.

Mint azt a Magyar Csillagászati Egyesületnél kiderítettük, az első két égitestfajta ilyen elnevezése némileg problémás. Az üstökösök első három felfedezőjük nevét viselhetik, s részben ez motiválja kitartó kutatásra a professzionális és amatőr csillagászokat, akik érthető módon boldogan élnek is e lehetőséggel. A csillagok pénzért történő elnevezése pedig olyan „biznisz”, amelyet ferde szemmel néznek a csillagászok – tudtuk meg.

Azonban a kisbolygók esetében már kedvezőbb a helyzet: ezek mérete néhány méterestől egészen a majdnem 1000 kilométer átmérőjű Ceresig terjed. Egy kilométeresnél nagyobb aszteroidából a szakemberek szerint egymillió található naprendszerünkben, legnagyobb részük pedig a Mars és a Jupiter pályája között elhelyezkedő kisbolygó övben.

Ahogy az üstökösöknek, az aszteroidáknak is vannak fanatikus kutatóik, ilyen Sárneczky Krisztián, az MTA kisbolygó-kutató csillagásza. Közel 250 ilyen égitestet fedezett fel, főként a Mátrából, egy igen nagyméterű teleszkóppal. További ezer aszteroida esetében még várja a végleges adatokat, amelyek ismeretében az újonnan felfedezett égitestek katalógusba kerülnek.

Már eddig is számtalan híres magyar személyiségről nevezett el kisbolygót: Széchenyi István, Kossuth Lajos, a fotóművész André Kertész, de Hofi Géza humorista nevét is viselik már általa felfedezett égitestek.

Amikor Márta István felvetésével megkerestük, a következőképp válaszolt: – A kérelmezőknek nincs más dolguk, mint hogy írjanak egy négysoros indoklást, amelyben tömören kifejtik, miért éppen az adott személyre esett a választásuk. Ezt elküldik, mondjuk nekem, én pedig továbbítom a Nemzetközi Csillagászati Uniónak, ahol várhatóan egy-három hónap alatt elfogadják a kérelmet. Igen sok elnevezetlen kisbolygónk van, ezért minden ötletre vevő vagyok – fogalmazott.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő