30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKétharmaddal nyert a Fidesz, zsinórban negyedszer alakíthat kormányt Orbán Viktor

Kétharmaddal nyert a Fidesz, zsinórban negyedszer alakíthat kormányt Orbán Viktor

A 2022-es parlamenti választásokat a Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte meg, 2010 óta ez zsinórban a negyedik sikere Orbán Viktornak. A győzelem nagysága azonban akkora lett, hogy nem csak az ellenzéket, de a kormánypártot is meglepte. Ismét kétharmada lesz a Fidesznek – a Mi Hazánk Mozgalom is bejutott a Parlamentbe.

Bár még nem számolták össze a szavazatok 100 százalékát – a levélszavazatokat csak jövő héten összesítik –, az így is látszik, hogy a Fidesz-KDNP újra kétharmaddal nyerte meg az országgyűlési választásokat.

A 106 egyéni körzetből 88-at nyertek meg a kormánypárt jelöltjei, az Egységben Magyarországért pedig csupán 18 egyéni mandátumot tudott szerezni. Bár előzetesen a legtöbben arra számítottak, hogy Budapesten mind a 18 választókörzetet hozni fogja az ellenzék, végül csak 16-ot sikerült, a fővároson kívül pedig csupán Csongrád-Csanád 1-ben, és Baranya 1-ben született ellenzéki győzelem. Ez utóbbi körzetet valószínűleg Mellár Tamás behúzta, igaz, a nagyon szűk különbség miatt ezt azért még nem lehet készpénznek venni.

Szintén nagy meglepetésre több mint 6 százalékot szerzett a választáson a Mi Hazánk, így bejutott a Parlamentbe, ahol majd 7 képviselője foglalhat helyet. Ezen kívül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájáról is befutott egy fő az országgyűlésbe.

Jelen állás szerint 135 mandátuma (kényelmes kétharmados többsége) van a Fidesz-KDNP-nek, 56 az egységes ellenzéknek (DK – 16, Momentum – 11, Jobbik – 9, MSZP – 9, Párbeszéd – 7, LMP – 4), 7 a Mi Hazánknak, és 1 német nemzetiségi képviselő is bejutott.

A választás pontos végeredményére jövő szombatig várni kell, a levélben beérkezett szavazatokat ugyanis csak a jövő hét folyamán összesítik. Igaz, ettől a különbség nem csökkenni, legfeljebb tovább fog nőni a Fidesz javára.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő