Hirdetés

Már csak egy hónap, és elindulnak a menetrend szerinti repülőjáratok a Pécs-Pogányi Repülőtérről München és Málta irányába. Bár az infrastruktúra megfelelő, bizonyos fejlesztések azért szükségesek, ezeken jelenleg is dolgozik a repteret működtető cég.

A március 26-tól közlekedő járatokkal kapcsolatban egyre több részlet derül ki. Közzétették már a tervezett menetrendet, és a jegyértékesítés is megindult. Egyelőre csak telefonon foglalhatunk jegyet, de napokon belül a légitársaság weboldalán is elérhetővé válik a funkció. Eközben a pogányi repülőtéren komoly fejlesztések zajlanak a zökkenőmentes indulás érdekében.

– A repülőtér az elmúlt 20 évben folyamatosan üzemelt, azonban tény, hogy rendszeres járat nem közlekedett több, mint 10 éve – fogalmazott Dragovácz Márk, a repteret működtető cég ügyvezetője. – Szinte lehetetlen felsorolni, mennyi feladatunk van az első járat indulásáig, majd azt követően is.

Jelenleg három fő területre koncentrálnak: az eszközbeszerzésre, az utaskiszolgálásra, valamint a képzésekre és a létszám növelésére.

Ahogy Dragovácztól megtudtuk, az érkező repülőgéptípus üzemeléséhez szükséges néhány, korábban nem elérhető speciális földi kiszolgáló eszköz beszerzése, többek között szalagos csomagrakodóé, vontatóvilláé vagy nagyobb méretű féktuskóé. Mivel a repülőtéri berendezések átlagos életkora 15-20 év, ezért néhány megérett a cserére – például a poggyászátvilágító röntgen – vagy a felújításra –, ahogy az üzemanyagtöltő-tartályautó is.

A reptér infrastruktúrája megfelelő, de a járatok fogadása érdekében fejlesztések szükségesek

– Utastájékoztató rendszerünk is felújításra szorul, szeretnénk ingyenes wifi-hálózatot kiépíteni, továbbá egyéb, az utasok kényelmét és gyorsabb kiszolgálását segítő eszközöket beszerezni, illetve szolgáltatásokat bevezetni – sorolta az ügyvezető.

Emellett kiépítik a check-in pultok informatikai hátterét, javítanak a beépített mérlegek működésén, és folyamatosan dolgoznak a terminálépület felújításán.

– A menetrend szerinti járathoz kapcsolódóan szinte minden meglévő és új kollégánknak át kell esnie valamilyen légiközlekedés specifikus képzésen – emelte ki Dragovácz. – A tavalyihoz képest a saját állomány létszáma előreláthatólag 2-3 fővel, az alvállalkozói létszám 8-10 fővel fog növekedni márciustól. Amennyiben bővül a forgalom, további létszámbővítés várható, és tervezzük, hogy bizonyos munkakörökben diákokat foglalkoztatunk.

A felsorolt feladatok közül már szinte mind folyamatban van, vagy a következő napokban indul el.

– Biztosak vagyunk benne, hogy március 26-ra az utasok és a légitársaság rendelkezésére fogunk állni – hangsúlyozta az ügyvezető.

Hirdetés