20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldKönnygázt vetett be a rendőrség a Karmelitánál kordont bontó tömeg ellen

Könnygázt vetett be a rendőrség a Karmelitánál kordont bontó tömeg ellen

Budapesten a státusztörvény elleni tüntetés résztvevői közül sokan csatlakoztak ma este a Karmelita Kolostornál kordonbontással próbálkozó ellenzéki politikusokhoz. A tömeg és a rendőrsorfal egymásnak is feszült, a rendvédelmisek könnygázt is használtak.

Ma délután 5 órakor indult el az a több ezer fős tömeg Budapesten a Belügyminisztérium elé, amely az ADOM Diákmozgalom és a PDSZ által szervezett tüntetésre érkezve szerette volna kifejezni tiltakozását a státusztörvény ellen. A minisztérium épülete elé érve többen is beszédet mondtak, például Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja, Máté András, az Oktatási Hálózat aktivistája vagy Takács Vera diákaktivista. A tanárok jogállását alapjaiban megváltoztató, a pedagógusszervezetek szerint őket hátrányosan érintő státusztörvény visszavonását követelték – derül ki a 24.hu tudósításából.

A tüntetés végén a tömeg nagyjából fele elindult a Karmelita Kolostor felé, ahol időközben Hadházy Ákos és több másik ellenzéki politikus próbálkozott meg a felállított kordonok elbontásával. Ezt a rendőrség igyekezett megakadályozni, de egy kordonelemet így is el tudtak mozdítani, arra Hadházy rá is feküdt, hogy ne tudják azt visszahelyezni a rendőrök. Végül a politikust odébb vitték az egyenruhások. A közben megérkező tüntetőkkel megerősített tömeg több rigmust is skandált, szerették volna, ha Orbán Viktor kijön a Karmelitából – de ez nem történt meg.

Egy ponton aztán a tüntetők és a rendőrség a kordonok két oldalán egymásnak feszült. A tömegjelenetek valamelyest váratlanul érhették a rendőröket, mert kénytelenek voltak egy kicsit hátrálni, azonban hamar könnygázt vetettek be, ez pedig meg is akasztotta a nyomulást. Az Budapesti Rendőr-főkapitányság később közleményben számolt be az esetről. Azt írták, hogy a Karmelitánál be nem jelentett gyűlés volt, ahol a rendezvény több résztvevője is agresszíven lépett fel a rendőrökkel szemben, ellenük könnygázt vetettek be.

A 24.hu szerint a Karmelita előtti tiltakozás nagyjából este fél 9 körül csendesedett el, 9-re pedig gyakorlatilag mindenki haza is ment.

Fotó: Bankó Gábor/444.hu

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő