Már aktív a Perseidák-meteorraj, augusztus 11-e és 13-a között lesz a maximuma, vagyis ekkor láthatjuk esténként a legtöbb hullócsillagot. Íme rövid kisokosunk, hogyan kémleljük a nyáresti égboltot a tökéletes élményért.

hirdetés
Uránia Mozi

Mik pontosan a hullócsillagok?

A hullócsillagok tulajdonképpen apró meteorok, 100 kilométer magasságban felvillanó kozmikus porszemcsék, amik nagy sebességgel érkeznek a Föld légkörébe, a világűr határán találkoznak földi légkör részecskéivel és elégnek.

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékéből állnak.

Mit láthatunk?

Mivel várhatóan minden este tiszta lesz az ég, nagyon látványos lesz az idei csillaghullás, osztotta meg a jó hírt a Meteo Mecsek.

Óránként akár 100 hullócsillagot is elcsíphetünk!

Tavaly augusztusi képeink a fényzáporról:

Merre keressük az égen?

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek a Meteo Mecsek szerint. Jó tudni viszont, nagyjából 20 perc kell ahhoz, hogy szemünk alkalmazkodjon a sötéthez.

Hova menjünk?

A csillagbiztos helyekért érdemes a várostól egy kicsit távolabb vonulni, ahol kisebb a fényszennyezés. Ha maradnátok Pécsen vagy a környéken, jó választás lehet a Jakab-hegy, Pusztabánya, a Cigány-hegyi kilátó és a Remeterét, esetleg kisebb falvakban egy szép mezőn is leteríthetitek a pokrócokat.

Mi 2020 nyarán például, mikor a Jupiter és a Szaturnusz kísérte a teliholdat, a pogányi repülőtér közelébe parkoltunk le, ahol tökéletesen megfigyelhettük a varázslatos égi jelenséget.

Itt találjátok a magyarországi csillagoségbolt-parkok listáját.

Mikor láthatjuk?

A 24.hu javaslata szerint a megfigyelést augusztus 12-én, csütörtökön az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni.


Ne hagyjátok ki a csillaglesést, örökítsétek meg a látványt!

Várjuk fotóitokat!