Leteszteltük a pécsi cukorbombát, a kürtősfagyit!

Szemet és ízlelőbimbót gyönyörködtető édesség ette be magát Pécs belvárosába. A csehek egyik kedvenc édessége, a kürtőskalácsba töltött fagylalt minden bizonnyal az édesszájúak kedvence lesz. A The Soft pár napja nyitotta meg kapuit, azóta tömeges az érdeklődés iránta. Tesztelőbrigádunk újra lecsapott. 

hirdetés
Uránia Mozi

Első tesztelő: Berry, vaníliafagyival

A Csehországban kedvenc édességnek számító kürtősfagyi egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európa-szerte, örültem, amikor meghallottam, hogy Pécsen is nyílik egy “kürtősfagyizó”. A letisztult arculatú The Soft a Széchenyi tér 2. szám alatt található, a Zsolnay-kút tövében. A kis helyiségben a szemünk láttára készítik a kalácsot, kérdezősködésünkre válaszul megtudtuk, hogy saját recept alapján, ahogy a fagylaltot is.

Hat íz közül választhatunk – tetszik, hogy nem variálják túl. Mindegyikhez vanília vagy csokoládéfagyit – esetleg mindkettőt választhatunk. Kóstolás előtt tartottam tőle, hogy borzasztóan édes lesz a termék, de a Berry ízkombinációjú kürtősfagyi pozitív csalódás volt, egyáltalán nem volt egy cukorbomba. Persze illúzióim sincsenek, tele van kalóriával a cucc, de azt gondolom, hogy aki desszertre vágyik, az számít erre.

A The Soft termékei árérték arányát tekintve rendben vannak, általában egy kürtőskalácsért is ennyit fizetünk. Érdeklődésünkre elmondták, hogy az erősen szezonális kürtősfagyit a hidegebb hónapokban sima kürtőskaláccsal fogják helyettesíteni, mellé kávét kínálnak majd, mert nem szeretnének bezárni télre. Összességében tetszett a hely, maradjunk annyiban, hogy nagy baj lenne, ha édesszájú lennék.

Második tesztelő: Dream, vaníliafagyival

Maga a helyiség egy kicsit üresnek hat, de a közeljövőben szeretnének egy nagyobb pultot és bárszékeket is elhelyezni. A kiszolgálópult fölött szépen illusztrálták a kínálatot, bár mivel a belvárosban sok külföldi diák és turista is megfordul, célszerű lenne angolul is kiírni, hogy melyik ajánlat mit tartalmaz – ha már a legtöbb fantázianév már most is angolul van.

A fagylalt nagyon gusztusos, irtó jól néz ki és elég tisztességes adagot adnak. Nagyon vártam, hogy lehessen Pécsen is kürtősfagyit kapni, de az adottságaival sajnos nem számoltam, ugyanis nem lehet szépen enni. Én a Dream fantázianevű kürtősfagyit választottam vaníliafagyival. A fagylalt teljesen rendben van, nagyon ízletes, elmondásuk alapján saját, titkos recept alapján készül. A kürtőskalács friss volt, ráadásul ki is kenték Nutellával (igen, valódi Nutellával!).

Az árak szerintem megegyeznek a nyugaton kapható kürtősfagyi áraival, ami nem feltétlenül a magyarok pénztárcájára van szabva, de ettől függetlenül néhány alkalommal belefér, hogy ilyen finomsággal kényeztessük magunkat!

Harmadik tesztelő: Applepie, vaníliafagyival

A kürtőskalács fagyi”kehely” nagyon jó ötlet, bár nehéz feladat az elfogyasztása. Egyrészt azért, mert maga a kürtőskalács sem egy könnyű desszert, másrészt a beletöltött fagylalt adagja sem kicsi, szépen enni pedig egész egyszerűen lehetetlen.

Applepie (almás pite) névre hallgató vanília ízesítésű fagyival töltött kalácsot ettem, ami számomra minden szempontból nagyon édes és tömény volt. A kalácsba először kompótszerű almakockákat tettek, erre egy óriási adag vaníliafagyi került, amit megszórtak fahéjjal és leöntöttek egy speciális házi szósszal. Összességében finom és különleges az édesség, de főként azoknak ajánlanám, akik igazán édesszájúak.

Negyedik tesztelő – Oreo, vaníliafagyival

Mikor Prágában pár éve láttam ezt a kürtőskalácsba töltött fagyi trendet, már akkor nagyon vártam, hogy Pécset is elérje a kürtősfagyi hullám. A fagyi és a kürtőskalács is simán megállja a helyét külön-külön, mondjuk tény, hogy úgy azért könnyebb megenni őket. A kürtősfagyi praktikusnak nem praktikus, baromi gyorsan olvad, átázik, és hatalmas kihívás úgy megenni, hogy ne csöpögtessük le magunkat a vaníliás vagy csokis fagyival. Hiába markolunk fel több tucat szalvétát, ragadni fogunk a végére, de legalább boldogok leszünk: nincs menekvés!

Elsőre kicsit úgy tűnik, mintha az egész kürtősfagyi koncepció arra építene, hogy nagyszerűen fest a kézhez kapott szénhidráthegy, de meglepetésünkre az ízélmény sem marad el. Az Oreós vaníliafagyimban volt két darab Oreo keksz és volt rajta csokiöntet bőven. A keksz, az öntet, és a fagyi is finom, jól passzoltak egymáshoz. Egyszer megéri kipróbálni, de édesszájú nem vagyok, így nem az én világom a kürtősfagyi.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ez egy reklám. ha kedvesen kéri, biztos a No1-ról is ír, meg más is szívesen elmegy, ha nem ilyen szoci kioktató stílust választ…

  2. Kedves Kóger Sára! Kissé érdekes megfogalmazások találhatók a cikkében, hiszen hetekkel korábban nyitott a No1 Kürtös fagyizó a Ferencesek 50. ben. Érdekes módon eszükbe sem jutott megemlíteni. Áraik egységes 950 Ft . Nagyobb adag, jobb ízvilág. A kürtös tölcsérről inkább nem is mondok semmit. A Döbrögisekkel nem gondolnám hogy a Soft felveszi a versenyt, ezek a megállapítások tapasztalat alapúak. Ha nem hiszi, lehet próbálkozni. Így a cikke túlzottan részrehajló.

Comments are closed.