21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekKözel 300 janusos szülő petícióban állt ki az iskola tanárai mellett

Közel 300 janusos szülő petícióban állt ki az iskola tanárai mellett

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy Pécsett először a Janus Pannonius Gimnázium szülői közösségének tagjai kezdeményeztek olyan aláírásgyűjtést, aminek célja, hogy támogassa az adott intézmény pedagógusainak oktatási reformokat sürgető törekvéseit.

Végül az iskolába járó diákok szülei közül 290-en írták alá a petíciót online, az aláírók döntő többsége a nevét is adta a támogatáshoz. Az alábbiakban teljes egészében közöljük a petíció szövegét.

Nyilatkozat

Mi, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium szülői közösségének tagjai kiállunk iskolánk tanárainak tiltakozása mellett. Szülőként aggodalommal tölt el bennünket, hogy nem látjuk biztosítva gyermekeink szakszerű tanítását, nevelését hosszú távon, hiszen pedagógusaink pályán maradása bizonytalan az egyre nehezedő munkakörülmények miatt. Elégedetlenségüket a megnyirbált sztrájklehetőségük miatt – amelynek megszegése felmondással járhat – kifejezni sem tudják törvényes körülmények között, ezzel tovább nő az egyre égetőbb tanárhiány.

Érettségiző fiataljaink közül kevesen választják az alacsony presztízsű tanári szakokat az egyetemeken, így félő, hogy nem lesz utánpótlása a ma dolgozó tanárgenerációnak. Mindannyiunk életében voltak empatikus, emberséges, szakmailag kiváló tanárok, akik példamutató szorgalommal, emberséggel életre szóló útravalóval láttak el. Szeretnénk, ha gyermekeinknek is része lenne ugyanebben a figyelemben, támogatásban, tudásátadásban, de ez csak akkor lehetséges, ha tanáraink a pályán maradnak, az egyetemekről pedig jól képzett, a tanítás mellett elkötelezett fiatal tanárok kerülnek ki, akik kezdő fizetésükből is bátran építhetik jövőjüket és a mi gyermekeink jövőjének is részesei, támogatói lehetnek.

Szülőként magunk is szembesülünk a magyar közoktatás problémáival és hibáival, értjük és elfogadjuk a pedagógusok által megfogalmazott kritikai észrevételeket. Tudjuk, hogy tiltakozásuk nem a szülők és a gyerekek ellen irányul, hanem éppen a gyerekek hosszú távú érdekeinek megfelelően történik. A tiltakozók által felvázolt megoldási javaslatokkal (szabad tankönyvválasztás, intézményi autonómia, óraszámcsökkentés, NAT-felülvizsgálat, azonnali és radikális bérrendezés) egyetértünk.

A hét második fele elég sűrű lesz oktatásügyileg: csütörtökön Pécsett, pénteken Budapesten lesz tüntetés, pénteken országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek.

https://www.pecsma.hu/top/pecsi-tuntetes-az-oktatasert-harom-helyszinrol-vonulnak-faklyakkal-a-szechenyi-terre/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő