70 éves a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Az évforduló alkalmából történeti kiállítást és nyilvános tudományos konferenciát tartanak a Pécsett zajló szőlészeti és borászati kutatásokról, kapcsolódásaikról a hazai és külföldi irányvonalakhoz. 

hirdetés

Hiába volt regionálisan is kiemelkedő minőségű a talaj a bortermelésre, még egy kis tokaji földdel is megszórták a Pécs melletti Szentmiklós-hegyet, ahol ma a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete fekszik. Óriási múltra tekint vissza a terület: már a 16. században is hivatalosan dokumentált szőlőtermesztés zajlott Patacs szomszédságában. A patinás intézetről ITT írtunk bővebben.

A 70. évforduló apropóján szervezett kiállítás ünnepélyes megnyitójára június 1-én 15 órakor kerül sor és egészen június 30-ig megtekinthető lesz a Tudásközpont mélyföldszinti aulájában. Sőt, a megnyitó résztvevői az intézet ínycsiklandozó borait is megkóstolhatják.

Ugyanitt június 4-én rendezik meg a már említett konferenciát is, 10 és 16 óra között lesznek előadások. Másnap, június 5-én pedig intézetbemutató előadásokat hallgathatnak meg Pécs lakosai 9.30 és 13.00 óra között, szintén a Tudásközpont aulájában.

A június 4-i szakmai konferencia részletes programja: 

10.00: Megnyitó, köszöntések (Dr.Jakab Gábor igazgató)

1. Dr.Geresdi István (PTE TTK): Éghajlatváltozás, tények és tévhitek.
2. Dr.Bihari Zoltán (Tokaji KI): Globális klímaváltozás – lokális válasz avagy
klónok a célkeresztben.
3. Dr.Kozma Pál (PTE SZBKI): A szőlő rezisztencia nemesítése.
4. Dr.Kiss Erzsébet (SZIE): Tudományos és oktatási együttműködés a Szent
István Egyetem Genetikai, Mikrobiológia és Biotechnológiai Intézete és a Pécsi
Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Szőlőnemesítési
Osztálya között.

11.30-11.45: Kávészünet

5. Dr.Bisztray György Dénes (SZIE Budai Campus): A szőlészeti kutatások
nemzetközi és hazai irányvonalai (termesztéstechnológia, termőhely-leírás,
terroir-kutatás)
6. Dr.Hideg Éva (PTE TTK): Szőlőlevelek rövid- és hosszútávú alkalmazkodása a
napfényhez a polifenol tartalom tükrében.
7. Dr.Teszlák Péter (PTE SZBKI): Borszőlő fajták akklimációja aszályos
évjáratokban
8. Dr.Kocsis László (PE Georgikon): Teleki Zsigmond munkásságának szerepe a
szőlőalany fajta használatban.
9. Dr.Csikászné Dr.Krizsics Anna (PTE SZBKI): Alany-nemes kölcsönhatás
értékelése a Cabernet sauvignon és Olasz rizling szőlőfajtáknál.
10. Kővágó Róbert (NAIK SZBKI): A Generosa szőlőfajta, mint a keresztezéses
nemesítés “gyümölcse”.

13.30-14.30: Ebéd

11. Dr.Várallyay Éva (NAIK MBK): Vírusdiagnosztikával a szőlő furcsa tüneteinek
nyomában.
12. Dr.Oláh Róbert (NAIK SZBKI): Különböző szövettenyésztési eljárások
hatékonyságának vizsgálata a szőlő vírusmentesítésében.

13. Hevér László (PTE SZBKI): Innovatív kékszőlőfajták borászati fajtaérték-
kutatása, különös tekintettel a színanyag-összetételre.

14. Dr.Jakab Gábor (PTE SZBKI): Génbanki potenciál: a szőlőbogyó antocianin
tartalmának szabályozása.

16.00: Zárszó

Múltidéző, jövőkép június 5-én:

1. Dr. Páva Zsolt Pécs MJ Város polgármestere köszöntője
2. Oszoli Dénes: Szőlészeti-borászati értékek a Pécsi Értéktárban
3. Dr. Jakab Gábor: A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
tevékenységének bemutatása
4. Dr. Szabó László Gy.: Visszaemlékezés Dr. Németh Mártonra, az intézmény
első igazgatójára
5. Laczkovich Miklós: Emlékképek Dr. Diófási Lajosról
6. Dr. Horváth Béla: Az Intézet tevékenysége a gazdálkodó szervezeten belüli
struktúrában
7. Szabó Attila: Szőlészeti kutatóhelyek közös szervezetben
8. Stratégia, jövőkép

11.30 – 11.50 Kávészünet

Az Intézet mint közösségi tér: a régió termelői, oktatási, szakmai

szervezetei munkájának segítője
9. Szakközépiskolai oktatás (Szederkényi Ferenc)
10. Pályakezdés a PTE-n szerzett szőlész-borász oklevéllel (Dani Renáta)
11. Kutatási projekt együttműködések (Mészáros Pál)
12. Innovatív fajták, innovatív termékek (Hárs Tibor, Nagy Attila)
13. Szaktanácsadási partnerek (Nagy Roland, Csányi Pincészet)
14. Az Intézet részvétele a Kertbarát Körök munkájában (Ferenc Vilmos, Fülöp
Tamás, Halászné Bedekovics Katalin, Varga Ferenc)
15. Egyedi borok

Hozzászólások

Múltidéző beszélgetés nyugdíjas, illetve máshol „újrakezdő” kollégákkal
szendvicsek, intézeti borok kóstolója és régi képek vetítése mellett.

Hirdetés