Hirdetés

A szeptember 9-től 12-ig tartó Zeneszüret Fesztivál megnyitóját felvezető napon beszéltünk a rendezvény jelentőségéről P. Horváth Tamással, az önkormányzat kulturális bizottságának elnökével.

Szeptember 8-án, egy felvezető nappal indult el az idei Zeneszüret Fesztivál. A Filharmónia Magyarország több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, hagyományos klasszikus zenei rendezvényét kár lenne kihagyni, ugyanis – ahogy korábban megírtuk – szeptember 9. és 12. között világhírű művészek érkeznek a városba, felcsendülnek ismert és kevésbé ismert dallamok, de lesz szabadtéri mozi, családi nap és térzene is, minden mennyiségben.

Zongorák bukkannak fel a városban

– Úgy gondolom, hogy a Pécsett hosszú évek óta rendszeresen megrendezett Zeneszüret Fesztivál talán legnagyobb erénye az, hogy a több hónapos nyári könnyűzenei fesztiválszezon végére a klasszikus zenét rendhagyó módon népszerűsítve tesz pontot. A Zeneszüret Fesztivál idén is kiviszi a koncerttermek falai közül a magas minőséget képviselő klasszikus zenét, közel hozza annak legszebb darabjait a pécsiekhez, akik a város terein hallgathatják így neves zeneszerzők emlékezetes dallamait – mondta lapunknak a fesztivál „nulladik napján” P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő (Pécs Jövője – Öt Torony frakció), a kulturális bizottság elnöke.

Hozzátette, hogy a fesztivál kezdetét jelző felvezető nap programja kitűnően példázza ezt a fent említett kulturális nyitást, hiszen szeptember 8-án a belváros több pontján váratlan időpontokban találkozhatunk flashmobokkal, ütős zenészekkel. De jó példa még – folytatta – a klasszikus zene közelhozására az is, hogy a szervezők a Király utcába, a Színház térre és a Jókai térre is kihelyeztek

szabadon használható utcai zongorákat is.

Mint mondta, láthatóan komoly igény van Pécsett a klasszikus zenére, a klasszikus zenei rendezvényekre és általában véve a magas kultúrára, megemlítve a nemrég óriási sikerrel lezajlott első Kodály Aperitif fesztivált, valamint a jövő héten – szintén hagyományteremtő céllal – megrendezendő PécsLIT Irodalmi Fesztivált is.

A Zeneszüret Fesztivál idei koncepciójáról és programjáról az alábbi cikkekben írtunk bővebben:

Világhírű produkciók érkeznek Pécsre – idén is lesz Zeneszüret!

Muzsika tölti meg Pécset: fantasztikus programokkal jön a Zeneszüret Fesztivál

A Carmina Buranával érkezik Pécsre az Opera

Hirdetés