Lepketárlóval bővült a pécsi időszaki Csontváry-kiállítás!

Még bő két hónapig (december 31-éig) tekinthető meg az a tárlat a pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.), amely hét ritkán látható Csontváry-festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A kiállításon megcsodálható Pillangók című kép mellé nemrég egy tárlót helyeztek, amelyre a festményen szereplő lepkefajok preaprátumai kerültek a Természettudományi Osztály gyűjteményéből.

Az elmúlt évtizedekben már több tudós foglalkozott Csontváry Kosztka Tivadar festményein szereplő állatok azonosításával. Közülük az egyik legkiemelkedőbb Zombori Lajos entomológus, aki Csontváry közelítések című könyvében fajra pontosan azonosítja a festményen szereplő lepkéket.

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya korábbi múzeumpedagógiai foglalkozásain a gyermekek már sok éve vizsgálgatták egyes Csontváry-festmények kinagyított részleteit és hasonlították össze azokat a gyűjteményi lepkék szárnymintázatával.

A Modern Magyar Képtár időszaki Csontváry-kiállításához pedig a Természettudományi Osztály lepkegyűjteményéből sikerült összeállítani a Pillangók című festményen megtekinthető „gyűjteményt”, amely a kép mellett elhelyezett rovarfiókban látható. Összeér tehát a képzőművészet és a természettudomány: a lepkék könnyedén összehasonlíthatók és beazonosíthatóak a látogatók számára.

Hirdetés