Hirdetés

A Csillagászati Hét húzóprogramjai már lázban tartják a közönséget: beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, a sötét anyag titkai Dr. Kiss L. László csillagász előadásában és túlélési tanácsok kezdő marslakóknak. Óriási az érdeklődés ezekre az előadásokra, ám ezeken kívül is megannyi érdekességet kínál március 18–24. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben zajló egész hetes csillagászati-űrkutatási program. Mutatunk néhány érdekességet!

360 fokos, fulldome filmvetítések – KIZÁRÓLAG a Csillagászati Héten!

Szombaton 10.30–15.00 között az Utazó Planetárium közreműködésével elképesztően látványos filmeket vetítenek a Planetárium kupolájára. A különböző témájú, kizárólag a Csillagászati Héten látható 25–30 perces fulldome filmek között óvodásoknak szóló animációs, és komolyabb témájú ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

Március 25., Zsolnay Negyed Planetárium:
• 10.30 Szimat Kapitány kalandjai az Űrben (4–7, 34 perc)
• 11.15 Az erdő lakói és a Világűr – egy titokzatos világ felfedezése a pagonyból (5–7, 24 perc)
• 12.00 3-2-1 Felszállás! – Irány az Űr! (6–12, 33 perc)
• 12.45 Nap – életadó csillagunk története (8+, 25 perc)
• 13.30 A Földtől az Univerzum határáig (8+, 31 perc)
• 14.15 Lépjünk újra a HOLDRA! – a Holdkutatás és az ARTEMIS űrprogram (9+, 35 perc)

Magyarok a fantáziavilágokban – földön, vízen, levegőben, űrben

Megszoktuk már, hogy űrhajósok, jedik, varázslók, bosszúállók és trónörökösök vesznek körül bennünket kedvenc univerzumainkban. Ám, hogy ezek között magyarok is lennének? Pedig vannak!

Az előadás nagy csokor magyar vagy magyarnak sejthető szereplőt, motívumot, elemet gyűjt össze a Star Trektől a Valós halálon keresztül az Érkezésig, de nem űrbeli kozmoszok is előkerülnek, mint a Harry Potter vagy a Múmia.

Vegyük számba együtt, milyen híresek is vagyunk! Ebben kalauzunk Dr. Nagy Ádám egyetemi docens, neveléskutató lesz, aki imádja a sci-fit!

Március 22. 18.00–19.00, Zsolnay Negyed Látogatóközpont alsó szint

Kettős és többes csillagrendszerek – avagy a csillagok (néha viharos) családi élete

A csillagok kettősségének felfedezése legalább olyan sokkoló hatású volt a tudományos gondolkodásra, mint a Jupiter körül keringő holdacskáké – és nagyjából jó másfél évszázaddal később szembesítették ezzel a gondolkodókat az észlelési bizonyítékok. Ma már jól ismert tény, hogy a csillagok több mint fele kettős vagy többes rendszert alkot. Köszönhetően a legújabb kori számítógépes szimulációknak és elméleti mechanikai számításoknak, értelmezni is tudjuk a különféle feltételrendszer függvényében rendkívül sokféle, érdekes jelenséget produkáló rendszereket. A „családosan” élő többes rendszerek tagjainak egy része nyugalomban, zavartalanul éli le milliárd éves életét, de nagyon sokan időről időre viharos kölcsönhatásokba keverednek egymással, feldúlva egymás belső szerkezetét, akár jelentősen megrövidítve a másik életét, de a kisebb tagokat akár ki is dobhatja magából a nagyobb család, egyes esetekben (többnyire életük legvégén) még össze is ütközhetnek. Ezekről nyújt áttekintést Dr. Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója.

Március 21. 18.00–19.00 Zsolnay Negyed Látogatóközpont alsó szint

Minden program ITT!

(x)

Hirdetés