Múzeumok Éjszakája: színes programokkal vár a pécsi levéltár

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényének, vagyis a Múzeumok Éjszakájának témája ez évben az Újragombolt Hagyományok. Az MNL Baranya Megyei Levéltár is készül június 25-ére, az érdeklődő pécsiek sok jó programon vehetnek részt az intézményben, melyek egy kicsit visszarepíthetnek a múltba. Mutatjuk a kínálatot!

A „…nyolc óra szórakozás”, avagy a szórakozás színterei Pécsett az 1980-as években című kiállítás keretében mozi- és színházi plakátok, ifjúsági magazinok, hangulatjelentések és tárgyi emlékek idézik fel, hogy mivel is töltötték a pécsiek, kicsik és nagyok a szabadidejüket a nyolcvanas években.

A kiállítás 16.00 és 22.00 között tekinthető meg.

A gyerekeket a Ki nevet a végén? Játssz velünk! program során – 16.00 és 20.00 között – retró játékok segítségével kalauzoljuk el a nyolcvanas évekbe! Korabeli társasjátékokat, puzzle-t, asztali rugósfocit, gombfocit próbálhatnak ki, az ügyesebbek kifoghatják az aranyhalat is!

A Baranyai miliők az 1980-as években című kiállítás visszarepíti a látogatókat a rendszerváltoztatás előtti évekbe. 1984 és 1987 között egy országos kezdeményezés keretében több mint százezer fénykép készült, ami a korszak vidéki életének egyedülálló részletességű dokumentációját jelenti.

A gyűjteményben Baranya megyéből Beremend, Bükkösd, Cserdi, Dinnyeberki, Helesfa, Egerág, Kémes, Kiskassa, Kistótfalu, Pécsdevecser, Peterd, Sásd, Újpetre és Vokány települések fotói láthatók tematikus rendben (oktatás, kultúra, szórakozás, mindennapi élet, egyház). Ez az anyag a levéltár őrizetében található képekkel, iratokkal, valamint tárgyi emlékekkel egészül ki.

A kiállítás 16.00 és 22.00 között tekinthető meg.

A tárlatról itt írtunk részletesebben.

A Családtörténet-kutató sarokban levéltáros kollégáink segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a családtörténet kutatás rejtelmeibe. Akár az első lépések megtételéhez, akár a már meglévő családfa „lombosításához” kaphatnak a családtörténet-kutatók tanácsokat, ötleteket. A gyerekeket családfa-színezésre várjuk!

A levéltár raktára is megnyílik a látogatók előtt.

A Séta az iratok között program keretében a levéltár őrizetében lévő érdekes iratok, dokumentumok is bemutatásra kerülnek.

A csoportok 17.00 és 20.00 indulnak.

További részletek, programok a Múzeum Éjszakája pécsi rendezvényeiről ITT, ITT, ITT és ITT találhatók.
hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés