12 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapArtSok-sok program vár Pécsett a Múzeumok Éjszakáján

Sok-sok program vár Pécsett a Múzeumok Éjszakáján

Ahogy minden esztendőben, Pécs idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája eseménysorához. Június 25-én lesznek tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések éppúgy, mint bemutatók, előadások, valamint gyermekprogramok, játékok, bemutatók. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szemezgetünk a szuper programok közül. 

MODERN MAGYAR KÉPTÁR

16-17 óra között a magyar Belle Époque – Nagybánya és a magyar századforduló alkotásai láthatók (Szakács Vanda tárlatvezetése), valamint ugyanebben az időpontban indul Szili Dániel tárlatvezetése a Kocka, szék és a három alapszín. A pécsi Bauhäuslerek címmel.

17-18 óra között A Képletek és kalandozások – Lantos Ferenc művészete című kiállításhoz kapcsolódó programot szerveztek: Apagyi Mária zongoraművész előadása – Lantos Ferenc alkotásainak zenei analógiái (improvizációk és kompozíciók).

ZSOLNAY MÚZEUM

18 órától A Lüszterlepkék és mázmadarak / A Zsolnay Múzeum japán gyűjteménye és a Zsolnay-japonizmus című kiállításhoz kapcsolódó program: Japán tradicionális hangszere: a koto művészete (Koto és shakuhachi koncert a múzeum udvarán).

VICTOR VASARELY MÚZEUM

21 órai kezdettel megtekinthető a Vasarely regényes évszázada című rendhagyó tárlatvezetés a művész unokája, Pierre Vasarely emlékiratai alapján.

MÚZEUM GALÉRIA

A Múzeumok Éjszakája napjától látogatható a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a galériában. 18.15-től 21 óráig előadásokat hallgathatunk meg a témáról, 21 órától szakmai vezetésen vehetünk részt.

CSONTVÁRY MÚZEUM

18 órától „Interpretáció és legendagyártás” – Nagy András esztéta, a JPM muzeológusa tárlatvezetése. 19-től pedig indul a zongoramaraton Ancil Anita és Kanyar Adrienn zongoraművészekkel és előbbi művésznő zongoraosztályával. A műsorban többek között Mozart, Chopin, Liszt, Debussy, Ravel, Rachmaninov, Prokofiev művei szerepelnek.

NÉPRAJZI MÚZEUM

20 és 21 óra között Csukovits Anita tárlatvezetése “A váci domonkos kripta kincsei” című időszaki kiállításban, majd 23 órától Szent Iván éji tűzugrás várja a látogatókat.

ÉJSZAKAI TÚRA A JAKAB-HEGYRE GÁBOR OLIVÉR RÉGÉSSZEL

Találkozó: 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél. Program: a vaskori sáncok, a Zsongorkő, és a Pálos kolostor megtekintése. Érkezés: 22-23 között a kiindulási ponthoz. Fontos tudnivaló: enni- és innivalót, zseblámpát mindenki vigyen magával!

A teljes programsort ide kattintva böngészhetjük át. 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő