Szavazz te is kedvenc Zsolnay kerámiádra!

Hirdetés

Az elmúlt hetekben óriási sikerrel futottak a Zsolnay Kulturális Negyed műtárgyait bemutató posztok a Facebookon. Most végre kiderül: a népszerű kerámiák közül melyik a látogatók kedvence. Szavazz Te is, mutatjuk a jelölteket!

Eozin lámpa

Zsolnay Vilmos egyik legismertebb kerámiaiparban alkalmazott technikája az eozin. A szó Eos, a hajnal görög istennőjének nevére, a hajnali égbolt színének változására utal. Zöld, kék és piros eozinmázas kerámiákat is láthatunk a Gyugyi-gyűjteményben, ez utóbbira páratlan példa a szecessziós eozin lámpa.

La Luna

Apáti Abt Sándor szobrászművész egyik fő műve a szecessziós stílusú La Luna (a Hold). Bemutatták az 1900-as párizsi, bécsi és az 1902-es torinói világkiállításon is.
A századfordulós, szecessziós időszakra jellemző nőábrázolás a titokzatos, femme fatale, végzet asszonya típus. A La Luna egy titokzatos, csukott szemű, holdfényben álmodozó női figura, az eozin különböző árnyalatait csodálhatjuk meg rajta.

Misztikus táj, muzsikáló Pán alakjával

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legdrágább darabja. A plasztikus, aranyos zöld, sárkányok által körbefogott eozinos kerámiakép a muzsikáló természet szimbolikus látomása. Feltehetően Nikelszky Géza kivitelezte az ismeretlen művész festményét. A kép különlegessége, hogy a nézőpont változtatásával a hold fénye erősödni látszik.

Kandalló

A keménycserépből készült, magastűzű alapmázas, eozinnal festett és palmettás díszítőelemekkel ellátott Zsolnay kandalló minden látogatót lenyűgöz, aki csak belép a Gyugyi-gyűjteménybe. Ráadásul a története is igen izgalmas.

Óriás csutora

A kulacs, régies nevén csutora az antikvitás óta elterjedt ivóedény, amit ugyanakkor szívesen alkalmaztak dísztárgyként kerek, lapos oldala miatt, amely kiváló lehetőséget biztosított a festményszerű díszítésre. A szüreti és esküvői jelenettel díszített óriás csutora Klein Ármin munkája 1883-ból.

Neked melyik tetszik legjobban? Szavazz ITT!

Amikor újra kinyitnak a Zsolnay Negyed kiállításai, újra megcsodálhatók lesznek a tárgyak a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteményben.

(x)

Hirdetés