Telt házas belgrádi esten olvasták fel műveiket a Pécsi Íróprogram szerzői

Hirdetés

Plusz székeket is be kellett vinni a belgrádi magyar kulturális intézet azon termébe, ahol az immár 13 éve futó Pécsi Íróprogramban megfordult szerbiai szerzők mutatták be az egy hónapos pécsi rezidensségük alatt írt műveiket és meséltek a városhoz fűződő kapcsolatukról, tapasztalataikról.

A 2007-ben indult Pécsi Íróprogramnak közvetve igencsak nagy szerepe van Pécs külföldi diplomáciai kapcsolatainak erősítésében. Az idén 13. évébe lépett íróprogramot Méhes Károly pécsi író, a program kurátora és Kulcsár Enikő ügyvivő indította el az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése után, azzal a céllal, hogy a várost európai jelentőségű irodalmi helyszínné tegyék.

Kulcsár Enikő, Mohácsi Balázs, Méhes Károly, Andrea Popov Miletić, Branislav Živanović, Dragan Velikić és Boško Krstić 

A projekt keretén belül már közel száz nemzetközi író vendégeskedett Pécsen, és számos pécsi író látogathatott külföldre. A Pécsett vendégeskedő és alkotó elismert külföldi írók az egy hónapos rezidensi program során szerzett élményeiket az úgynevezett „Pécs naplóba” írják meg (itt van például egy fantasztikus történet), ezen felül saját szövegeiken is dolgoznak itt, amelyeket sok esetben Pécs is inspirál. Ezekből az írásokból már két kötetet is megjelentettek.

Telt házas volt az irodalmi est

A Pécsi Íróprogram hírneve és nemzetközi hatása idén a magyar kultúra napján tovább erősödött, ugyanis a program vezetői, valamint a programban részt vevő magyar és szerbiai szerzők január 23-án a belgrádi magyar kulturális intézetben (azaz a Collegium Hungaricumban) egy közös irodalmi esten mutathatták be műveiket és számolhattak be az íróprogram keretében Pécsett töltött „kreatív vakációjukról”.

– Az esemény előzménye az volt, hogy a Pécsi Íróprogramban több szerbiai szerző is megfordult, Pécsről pedig szintén jártak írók Szerbiában. Az irodalmi esten ők olvasták fel műveiket, illetve a Pécsett járt szerbiai szerzők sokat meséltek az itt töltött napjaikról is. Az est telt házas volt, sőt még pótszékeket is be kellett hozni a terembe, ami egész jól bizonyítja, hogy gyümölcsöző ez a kulturális kapcsolat a két város között. Ezt a kapcsolatot a jövőben tovább erősíthetjük, a program ugyanis folytatódik, a következő két évben újvidéki szerzőkre összpontosítunk – mondta lapunknak Méhes Károly, a Pécsi Íróprogram kurátora.

Az eseményen – melyen részt vett egyébként a Jelenkor pécsi szerzője, Mohácsi Balázs is – a program sikerére való tekintettel Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója bejelentette, hogy a jövőben azok a magyar szerzők, akik az írócsereprogramban egy hónapot töltenek Újvidéken, rezidensi programjuk után egy teljes hetet vendégeskedhetnek Belgrádban is.

Az irodalmi esten részt vett Boško Krstić, Dragan Velikić, Branislav Živanović és Andrea Popov Miletić is, akivel pár éve beszélgettünk Újvidékről, Pécsről és az alkotásról. Az író akkor a következőket mesélte lapunknak:

„Nagyon jól szervezett helynek ismertem meg Pécset, ahol rengeteg kulturális eseményt rendeznek nap mint nap, ráadásul az emberek is nagyon kedvesek. A kedvencem egyértelműen a Zsolnay Kulturális Negyed, sokat sétáltam ott a családommal. Újvidéknek, ami 2021-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa, egy ilyen kulturális negyed példaértékű lehet […] Ahogy én látom, Pécs remekül kihasználta sokszínű építészetének és kulturális hagyományainak potenciálját, összhangba hozta ezeket sajátos és igazán autentikus módon, ez pedig jó példa lehet Újvidék programja számára […] Egy hónap Pécsett kitisztítja a fejem, mivel itt nem vagyok bezárva a megszokott környezetembe, szabadabban gondolkodhatok. Kifejezetten jó, hogy nem értem, amit körülöttem beszélnek, így jobban tudok figyelni a gondolataimra, jobban megértem saját magam. Így könnyebben tudok dolgozni a készülő szövegemen.”

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét