Új installációsorozatnak ad otthont a Művészetek és Irodalom Háza

A Művészetek és Irodalom Háza nemcsak programoknak, kiállításoknak is otthont ad, ezek nagy része a tetőtéri Martyn Ferenc Galériában látható. Mostantól viszont a földszinten lévő Játéktérben is havonta 1-1 installáció tekinthető meg, a most induló „TÉRJÁTÉK” című sorozat keretében. Az első kiállító művész Sápi Márton szobrász, akinek Irányvonalak című installációja október 21-től november 30-ig látható.

– Folyamatosan dolgozunk a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó kiállítóterek újradefiniálásán. Szeretnénk, ha mindegyik tér jól megkülönböztethető önálló arculatot kapna, a legnagyobb m21 Galériától a legkisebbig, ami jelen esetben a régóta mostohagyerekként kezelt Játéktér a Művészetek és Irodalom Háza földszintjén – mondta el Fekete Valéria, a ZSÖK vizuális művészeti vezetője.

Az új projekt részleteiről így nyilatkozott:

– Ez a tér, bár alapterületét tekintve nem túl nagy, jelentős belmagassággal bír. Ezért is született meg a gondolat Salamon Péter kollégám, a sorozat ötletgazdája fejében, hogy elsősorban a szobrászok kapjanak itt megjelenési felületet, a tér adottságaira szabott vagy annak megfelelő installáció létrehozásával. Tehát a most induló sorozatban itt mindig egy műalkotást mutatunk be, olyan, ami kihasználja a tér adottságait, és újrafogalmazza a teret. Az első kísérlet tökéletesre sikerült: Sápi Márton installációjának köszönhetően megújult, magasabb minőséget képvisel az önmagában apró kiállítótér. A „Térjáték” című sorozatunkban való részvételre folyamatosan lehet pályázni.

A letisztult, konstruktív formavilágot képviselő Sápi Márton alkotását a Möbius-szalag ihlette: ez egy kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. A művész az alkotással a gondolati építkezés kezdeti és végső fázisát szemlélteti, és ezen keresztül igyekszik többféle módon utalni a Möbius-szalagra.

Sápi Márton

Alkotásában fontos szerepet kapnak az irányvonalak és csomópontok. A pontok között, az élek egyenesen húzódó vonala az, ami összekötő kapocsként, és ezzel együtt irányvonalként rajzolja ki a szobor végső képét.

Az installáció ingyenesen megtekinthető a Művészetek és Irodalom Házában minden hétköznap 10 és 18 óra között.

Annak érdekében, hogy a tetőtéri Martyn Ferenc Galériában minél sokszínűbb kiállítások kapjanak helyet, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Galéria divíziója pályázatot hirdet egyéni alkotók, elsősorban fotó és papíralapú munkáinak kamarakiállítására.

Pályázni önéletrajzzal és alkotói portfólióval, a kiállítandó művek bemutatásával és/vagy látványtervének benyújtásával lehet 2020. november 10-ig a balogh.tunde@zsn.hu címen.
Részletek: martynferenc.pecsigaleriak.hu/programok/palyazati-felhivas

Hirdetés