Respekt: közel 3 milliót dobtak össze a Swimathon Pécs támogatói

Hirdetés

Október 24-én zárult az többhetes kampányidőszak, mely alatt a Pécsi Közösségi Alapítvány (PKA) követek segítségével, az egyébként nemzetközi – de általuk persze „pécsiesített” – Swimathon kezdeményezéshez csatlakozva gyűjtött támogatást helyi közösségek számára. Az alapítvány kurátorai, dr. Parag Csilla és dr. Kleisz Teréz meséltek lapunknak a program sikerességéről, jövőbeli tervekről. 

A követes adománygyűjtés lényege, hogy a csapatok mellé álló követek saját baráti és ismeretségi körüket próbálják meggyőzni arról, hogy álljanak egy jó ügy mellé. Teszik mindezt egy kihívás teljesítésének vállalása mellett. Mint azt Parag Csillától megtudtuk, a támogatásgyűjtés nem mindenki számára egyszerű feladat, hiszen sokaknak nehezére esik kérni, sőt néha bizony az elutasítással is szembe kell nézniük a résztvevőknek, ami kemény lecke. Mint mondta, ettől függetlenül az 52 lelkes pécsi mindent megtett a nemes ügyért, ennek is köszönhető a jelenlegi összesítés szerint körülbelül 3 millió forintot kitevő támogatói összeg, melyet 367 magán- és céges adományozó dobott össze.

Egy példa: összesen 52 pécsi követ vett részt a kampányban

Mint megtudtuk, pályázat útján jelentkezhettek a helyi közösségek támogatásért a kezdeményezésre, majd hatuk számára indult adománygyűjtés: az Irodalmi Diszkó, a Pécs Bike Maffia, a Mecsekszabolcsi Környezet- és Érdekvédő Egyesület és a Baranya MAG közösség, a Pécsi Kosár Közösség, a Napüdvözlet Egészségmegőrző és Életmód Egyesület, valamint a Tegyünk Egymásért Egyesület voltak a kedvezményezettek. ITT olvashatunk bővebben a hat csapatról, a támogatásból összegyűlt összegek jövőbeli felhasználásáról.

Kleisz Teréz hangsúlyozta, külön öröm volt a szervezők számára, hogy Pécs külvárosi területein működő egyesületek is jelentkeztek a felhívásukra és nekik is segíteni tudnak a gyűjtésen keresztül céljaik elérésében. Azt is elárulta, hogy nem egyforma mértékben sikerült az ügyek mellé állítani a támogatókat, voltak kevésbé népszerű csapatok, viszont olyanok is, akiket rengetegen segítettek.

– Most először szerveztünk követes adománygyűjtést, így izgalmas kihívás volt mindenki számára. Nem volt könnyű feladat, de végső soron megérte, nagy siker volt a számunkra. Hatalmas lelkesedést tapasztaltunk mindenki részéről, így mindenképpen szeretnénk a kampányt minden évben megszervezni. A közösségek közül többen csapatépítésként élték meg azt a néhány hetet – vélekedett a két kuratóriumi tag, akik szinte egymás szavába vágva meséltek lelkesen élményeikről.

Néhány fotó a zárórendezvényről

A kihívásban vállalt uszodai – vagy egyéb – távokat végül vírusvédelmi okokból minden követ egyénileg teljesítette. Volt, aki túrázott, más szobabiciklin tekerte le a bevállalt (kilo)métereket, mások ténylegesen a medencébe csobbanva rótták a köröket a nemes célért.

Íme, itt egy nem mindennapi példa:

Aztán október 24-én, szombaton, 9-12 óra között zárult az adománygyűjtés, de az előzetes tervekkel ellentétben – nyilván szintén a koronavírus-járvány miatti félelem okán – nem a Hullámfürdőben. Közös úszás helyett a részt vevő követek és a kedvezményezett csapatok együtt sétát tettek a Swimathon logóját kiadó útvonalon.


A PKA következő adománygyűjtő eseményére, az Élő Adásra november 12-én kerül sor. Ez az akció 3 közösségi gyűjtést segít meg, melyeket természetesen be is mutatnak az este folyamán a Reggeliben. A vírushelyzetre felkészülve online csatlakozási lehetőség is lesz a rendezvényhez. Még több információ IDE KATTINTVA.

Hirdetés