Véget ért az idei “Bartók+…” Miskolci Nemezközi Operafesztivál

Az anyagi nehézségek ellenére idén is színvonalas programmal várta a zenerajongókat a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek – Bartók Béla mellett – Verdi volt a főszereplője, a vasárnap véget ért tíznapos rendezvénysorozat részeként öt operát, tizenhat hangversenyt hallhatott a nagyközönség, valamint számos filmvetítés, kiállítás és csaknem száz kísérőesemény szórakoztatta  vendégeket.

Bátor Tamás fesztiváligazgató az operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindenki örül annak, hogy a tizenegyedik rendezvényt meg tudták szervezni. Utalt arra, hogy a “Bartók+…” az elmúlt időszak alatt programjaival, előadásaival, fellépő művészeivel méltán érdemelte ki – a szakemberek által is – Magyarország legigényesebb komolyzenei fesztiváljának címét.

Hozzátette, az operafesztivál tizenegy éve “töretlenül működik”, minden évben számos olyan produkcióval, amelyek örök érvényűek, amelyekkel gazdagabb lett Miskolc közönsége. Kitért arra, hogy a “Bartók+Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idén szűkösebb költségvetésből valósult meg, a korábban meghirdetett programból elmaradt négy Verdi-mű, A trubadúr, az Otello, Az álarcosbál és A kalóz, és nem tudták megtartani a Zenepalota Ifjú Zenészeinek és Tanárainak dzsesszhangversenyét, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Bartók Kórus koncertjét sem.

“Ezek voltak azok a fájdalmak és nehéz éjszakák, amit túl kellett élnünk”, de ami megmaradt, az igényes volt, sok színnel – fejtette ki véleményét Bátor Tamás.
Öt opera hangzott el idén, a moszkvai Helikon Opera és a szentpétervári Mariinszkij Színház, a Galina Vishnevskaya Opera Center, valamint a Budapesti Operettszínház társulatának előadásában. Verdi Rigoletto és Nabucco, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, Thomass Mann – Vajda János Mario és a varázsló, Liszt Ferenc Don Sanche, avagy a Szerelem kastélya szerepelt a palettán.

Tizenhat hangverseny, ezen belül kamarakoncertek és szólóestek, négy gyerekelőadás, tizenegy filmvetítés, kiállítások, illetve csaknem száz kísérőprogram várta az érdeklődőket.

A jövő évben Bartók mellett Puccini lesz a főszereplő a borsodi megyeszékhelyen.

Bátor Tamás – akinek hamarosan lejár a megbízatása – megjegyezte: pillanatnyilag nincs szó személycseréről, vélhetően pályázatot írnak majd ki a posztra. A tervek szerint szándékában áll folytatni, “amennyiben a város részéről is elindul egy diskurzus” – fűzte hozzá.

hirdetés

Hirdetés