13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaNyáron kész lesz a Tettye park

Nyáron kész lesz a Tettye park

A város mindent megtesz annak érdekében, hogy az EKF keretében megszépülő tettyei városrész mielőbb elnyerhesse végső formáját. A minap a terület önkormányzati képviselője és a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója fórumon számolt be a helyieknek a várható forgatókönyvről.

Mint ismert, a város nemrégiben szerződést bontott a kulturális főváros program részeként megvalósuló tettyei köztérfejlesztések kivitelezőjével, az I-AXIS Kft.-vel. Az önkormányzat szerint a társaság a Tettye park megújítása második ütemének munkálatai során egyes helyeken jelentős hiányosságokat hagyott maga után, s a meghosszabbított határidőket sem tartotta. Emellett az Ágoston téri romok környezetében mind ez idáig nem kezdődött meg érdemi kivitelezési munka. A kimutatások szerint a több mint 178 millió forint értékű munkát nem végeztek még el.

A város kellő indokkal mondta fel a megállapodást, s mielőbb hozzákezdett új kivitelező kereséséhez. Mint azt a terület önkormányzati képviselője, dr. Hoppál Péter lapunknak elmondta, részletes tájékoztatást kért a közelmúltban a munkákat koordináló Pécsi Városfejlesztési Kft.-től. Ezt követően a minap a helyiekkel járta körbe a helyszíneket, s ismertette a városháza álláspontját.

Mint mondta, a Tettye tér és a Vince utca térségében élőkkel szinte napi kapcsolatban van, így a folyamatosan, a kivitelező hibájából eredő problémákkal is tisztában van. Örömtelinek nevezte, hogy az a jogi hercehurca, amely után az önkormányzat végre érvényesíteni tudja akaratát, lezárult, így mihamarabb folytatódhat az építkezés a helyszíneken.

„A szerződés felbontása után felgyorsultak az események. Legutóbb egy helyszíni bejáráson Merza Péterrel, a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatójával sikerült is megnyugtatnunk a környéken élőket arról, hogy a lehető leghamarabb folytatjuk a félbemaradt munkákat” – így a képviselő.

A Tettye park esetében például a Sztráda ’92 már fel is vonult a területre, s hat héten belül készre jelenti a város egyik rekultivációs helyszínének megújítását. Ez azt jelenti, hogy működni fog a teljes park, az öntözőrendszer, s minden, ami a terület használhatóságához elengedhetetlen.

Hoppál Péter elmondta azt is, hogy a többi, fennmaradó munka elvégzésére sürgősségi közbeszerzési eljárást ír ki a város. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben a nyár második felében munkába állhat az új kivitelező a többi területen, s szeptember végére, október elejére a teljes, most még munkaterületnek számító helyszínt átadhatják a városlakóknak.
A képviselő aláhúzta: a város mindent megtesz az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében. Ezzel együtt, tette hozzá, azt látni kell, hogy a 85 százalékban az EU által finanszírozott beruházás során bürokratikus akadályokat kell leküzdeniük, ami időbe telik.

Merza Péter lapunknak azt mondta: az I-AXIS elmaradt munkái között van a palotarom belső részének felújítása, a Tettye tér rekonstrukciója, a Vince utca megújítása és az Ágoston téri köztérfejlesztés. Mindegyik terület részét képezi az uniós pályázatnak, ami azt jelenti, hogy a feladatokat mindenképpen meg kell valósítani. Jelenleg az elvégzendő munkákat írják össze, majd mindezt a tartalmat egyeztetik a regionális fejlesztési ügynökséggel, s ezt követően írhatnak ki közbeszerzést a kivitelezésre.

A felhagyott munkák és a történtek kapcsán szerettük volna megszólaltatni az I-AXIS illetékesét is. Bögyös Sándor ügyvezető azt mondta: olyan hivatalos iratok nem jutottak még el hozzá, amelyek meg tudnának alapozni egy korrekt nyiltakozatot. Annyit azonban elárult, hogy a több mint kétmilliárd forintnyi feladat 7-8 százalékával nem tudtak csak végezni a kontraktus felmondásáig.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő