23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKutyák póráz nélkül: 150 ezer forint lehet a büntetés

Kutyák póráz nélkül: 150 ezer forint lehet a büntetés

Ahogy megjött a jó idő, egyre több a kutyát sétáltató gazdi is a pécsi belvárosban. Persze jó dolog a kellemes tavaszi időben megfuttatni az ebet, de egyre több szaladgál póráz nélkül – noha ezzel másokat is veszélyeztethetünk, s pénztárcánk is soványodhat emiatt.

– Gyerekkoromban édesanyám babakocsiban vitt, egyszer csak odaszaladt egy hatalmas kutya. Nem harapott meg, csak odaszagolt, de én annyira megijedtem, hogy gyakorlatilag felnőtt koromig rettegtem minden kutyától – mesélte egy pécsi lány, s ezzel egyben választ is adott a „nem kell rá póráz, hiszen senkit sem bánt” klasszikus kutyás mondásra.

Az elmúlt napokban, ahogy megjött a jó idő, nemcsak a sétálók „szaporodtak el” a pécsi belvárosban, hanem a kutyasétáltatók is. Nincs is ezzel semmi baj, csak sok ebet látunk póráz vagy szájkosár nélkül rohangálni a Király utcán, a Széchenyi téren – de Pécs szinte minden pontján.

kutya a belvárosban, bono, hl01
Póráz nélkül nem sétálhat

Mint a városháza hatósági főosztályától megtudtuk, kormányrendelet írja elő, hogy közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területen – a kutyát pórázon kell vezetni, mégpedig olyannak, aki az állat irányítására képes.

Közterületen a gazdáknak arról kell gondoskodniuk, hogy más állatot, embert ne haraphasson meg. Ugyanakkor szájkosarat csak a veszélyes kategóriába sorolt kutyákra kell húzni, vagy akkor kell használni, ha az állat jellemzően agresszíven viselkedik.

– A közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzi a kutyásokat, külön akciókat szervezünk a városban, különösen a sűrűn lakott városrészekben és a belvárosban – vázolta Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője. – Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a kutyákat pórázon sétáltatják-e, az ürüléket összeszedik-e a gazdák, és jogsértés esetén szankcionálunk, bírságot szabunk ki. Róttunk már ki bírságot mind a póráz hiánya, mind a köztisztaság megsértése miatt a kutyásokkal szemben.

Azt nem árt tudni, hogy a bírságot tényleg nem érdemes kockáztatni: a kiszabható büntetést ugyanis egy kutya közterületen felügyelet nélküli elengedése, amennyiben ezzel másokat veszélyeztetünk, 5000 forinttól 150 000 forintig is terjedhet.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő